2014 yılı kobiler için pek parlak olmayabilir

by admin | Pazar, Mar 23, 2014 | 970 views

KOBİLER YAN SANAYİGeçen yılın son aylarında kurda meydana gelen etkili hareketlenmeler ithal girdi kullanarak üretim yapan KOBİ’lerin finansal yapılarında bozulmalara neden olmuştu. Diğer taraftan bilindiği üzere 2014 yılının ilk 6 ayında iç piyasa büyümesinin hiç olmaması ya da negatif olması bekleniyor. Dolayısıyla 2014 yılında zor ekonomik şartlardan geçecek olmamız doğal olarak ekonominin bel kemiği olan kobileri de olumsuz yönde etkileyecek.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) bankacılığındaki son gelişmelere bakıldığında, geçen yıl tüketici kredileri ve kredi kartlarında hükümet ve regülatör kurum tarafından frene basıldığını ve bunun da ekonomide bir yavaşlamaya neden olduğunu ve bu yavaşlamanın daha çok iç talepte tespit edildiğini görüyoruz. Bu durum da ağırlıklı olarak yurt içine üretim ve satış yapan KOBİ’lerin kredi taleplerini yani bankaların cirolarını düşürüyor tabii ki.

Burada çok önemli bir husus ekonomideki önemli belirsizliklerden dolayımüteşebbisler yeni yatırım yoluna gitmek istemiyorlar. Ayrıca kur ve faizdeki ciddi tırmanma da keza yatırımcının cesaretini doğal olarak kırıyor.

Bu bakımdan bankaların yaptığı tahmine göre 2014 yılında bankacılık sektöründe kullanılan KOBİ kredilerinde yüzde 15-18 civarında bir artış bekleniyor.

23.03.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response