2016 başlangıcı ile birlikte zam furyası geldi; Pamuk eller cebe

ZAMCHP nin daha önceki seçimlerde getirdiği seçim paketi önerilerini adeta çalarak (ki iyi yaptı sağolsun) oy oranını arttıran hükümet söz verdiği zamların bütçede açık vermesini engelemek için birçok kaleme zam yaptı yine. Yani bir cepten öbür cebe hikayesi olmuş oldu.

İşte aşağıda hükümetin bütçe açıklarını kapamak için nelere ve hangi oranlarda zam yaptığı açıkça belirtiliyor. haber aşağıda;

KAYNAK: MEDYA

Vatandaş yeni yıla vergi zammıyla uyandı. Hükümet, sigara ve alkol üzerinden aldığı vergi oranlarını artırırken, cep telefonlarının ilk satışından alınan vergi de yüzde 33 artışla 120 liradan 160 liraya çıktı. Elektrik fiyatları da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 6.8 oranında arttı.

Bazı mallara uygulanan KDV, ÖTV ve asgari maktu tutarlarının artırılmasına ilişkin bakanlar kurulu kararı bugünkü Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre sigara ve tütün ürünlerinde hem maktu vergi hem de asgari maktu vergi artırıldı. Nispi vergiler ise değişmedi.

Sigaradan alınan asgari maktu yüzde 5,1; maktu vergi yüzde 25 arttı. Bira, rakı ve şaraptan alınan maktu vergilerdeki artış oranı ise yüzde 15 oldu.

Hükümetin, sigara üzerinden alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) yaptığı artışın sigara fiyatlarına 50 kuruş ila 1 lira arasında zam olarak yansıyacağı hesaplandı.

Bugün yürürlüğe giren ÖTV artışlarının özellikle ucuz sigara fiyatlarını yükseltmesi öngörülürken, şirketlerin pazar rekabetini göz önüne alarak vergi artışının bir bölümünü kendilerinin üstlenebileceği belirtiliyor. 2015 yılında sigara üzerinden alınan ÖTV ve KDV gelirinin 27 milyar liraya ulaştığı tahmin edilirken, bugünkü vergi artışıyla Maliye’nin ilave 2.7 milyarlık vergi geliri elde etmesi öngörülüyor.

Hükümet, emekli zammı, asgari ücret teşviki, yem ve gübrede KDV indirimi gibi harcamalar nedeniyle artan giderleri karşılamak üzere bugün alkollü içecekler ile tütün ve tütün ürünleri üzerinden aldığı vergi oranlarını enflasyonun ötesinde artırdı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan 100 liralık zam yıllık 10.5 milyar; asgari ücret teşviki 9.7 milyar; gübre ve yemde KDV indirimi 2.4 milyar olmak üzere 22.6 milyar yük getirdi.

Like it? Share it!

Leave A Response