Ak Parti kurucularından Şener ve Yalçınbayır’dan “anayasa teklifi” için “hayır” mesajı

Anayasa teklifiyle ilgili Meclis görüşmeleri devam ederken iktidar partisinin çok muhtemelen 330 sayısını bularak teklifi referanduma götürmeyi başarabileceği görüntüsü daha da sarih olmaya başladı. Tabii referandumda halk ne der o kısım hakkında henüz bir yorum yapmak için oldukça erken. Fakat daha şimdiden ilginç tepkiler gelmeye başladı. Bunlardan ikisi de Ak Parti’nin kurucularından olan Abdüllatif Şener ve Ertuğrul yalçınbayır’dan geldi.

AKP kurucularından Abdüllatif Şener ve Ertuğrul Yalçınbayır, milletvekillerine anayasa teklifini geri çekmeleri ya da ‘hayır’ oyu vermeleri konusunda çağrıda bulundu. ‘Türkiye’nin başta terör ve ekonomik kriz olmak üzere çok sayıda sorunla boğuştuğunu, buna bir de başkanlık tartışmasının eklenmesinin vahim sonuçlar doğuracağını’ savunan Şener ve Yalçınbayır, teklifi imzalayan AKP milletvekillerine, “Teklifi geri çekin, Türkiye rahatlasın” dedi. Türkiye’nin birçok alanda sıkıntı yaşadığını hatırlatan Şener, “Türkiye’nin sıkıntılarından kurtulabilmesi için yapılması gereken çok iş var. Başlangıç olarak Meclis’te görüşülmekte olan anayasa değişikliği teklifi geri çekilmelidir. Yapılmak istenen değişikliğin Türkiye’ye hiçbir hayrı yoktur. Ama zararı çoktur. İçinde bulunduğumuz ortamda halk içinde kamplaşma yaratacak girişimlerden uzak durmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ekonomide ciddi sıkıntılar yaşandığını, yabancı yatırımcılarda hukuk endişesi ortaya çıktığını ve Meclis’te görüşülmekte olan teklifte bu kaygıları daha da arttıracak maddeler bulunduğunu savunan Şener, şöyle devam etti: “Türkiye’nin acilen normalleşmesi lazım. Ekonomik ve siyasi sıkıntının giderilmesi için teklif geri çekilmeli, çekilmeyecekse milletvekilleri sorumlu davranmalı, ülkeyi düşünmeli ve ‘hayır’ oyu vermeli.”

Meclis’te görüşülen anayasa değişikliği teklifinin ‘halk içinde birlik değil, bölünme yarattığını’ ileri süren Yalçınbayır da, “AKP içinde birçok yönetici ve milletvekili ile görüşüyorum. Çoğu yaşananlardan rahatsız, bu işin nereye varacağından tedirgin. Geçmişte Türkiye’de üst düzey görev yapmış devlet ve siyaset adamları da kaygılı. AKP kuruluş felsefesi bu değildi. Anayasa değişikliği bu şekilde yapılmaz. Demokratik tartışma ortamında yapılır. Ayrıca anayasa değişikliğinin zamanı da değil. Türkiye’yi birleştirmiyor, ayrıştırıyor. Şu kısa dönemde bile bu açıkça görüldü” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: MEDYA (CUMHURİYET)

Like it? Share it!