Ak Parti cephesi “başkanlık referandumunda” yüzde 51,39 evet ile galip gelen taraf oldu

by editor | Pazartesi, Nis 17, 2017 | 671 views

Aylardır Türkiye’nin gündemini meşgul eeden referandum en sonunda gerçekleşti ve büyük mücadeleyi AKP cephesi az bir oy farkıyla kazandı. Bununla beraber sonuçlar hiç de Erdoğan’ın arzuladığı gibi çıkmadı zira birçok hayati öneme sahip büyük şehir AKP’nin elinden gitti. Bunları arasında İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya’ da var. Zaten İzmir malum CHP’nin kalesidir.

Şimdi merak edilen Erdoğan bu uyarıdan ders alıp tavrını yumuşatacak mı ve birleştirici bir tarz edinecek mi? Fakat ilk balkon konuşmasının bu yönde bir umut verdiğini söylemek de biraz zor doğrusu. Eğer bu sonuçlardan bir ders çıkarmazsa, bu sefer çok muhtemeldir ki bir “SONUN BAŞLANGICI” hikayesi ile karşılaşabiliriz.

Bu arada AKP cephesinin % 51,39 luk zaferiyle biten oylamadan sonra, YSK tarafından yapılan skandal uygulama da çok büyük infiale neden olmuş durumda ve CHP Genel Başkanı’ da bunu konuşmasında belirtti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu referandum sonrası yaptığı açıklamada, YSK’nin mühür kararına vurgu yaparak, “YSK bu referandumu tartışmalı hale getirdi. Yüksek Seçim Kurulu’na soruyorum; yasa maddesi böyle, genelge de böyle. Bir kişinin itirazı üzerine bunları geçerli sayıyorsunuz, neden? Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Sandığa giden tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz koşullar eişt olmamasına karışın demokrasiye sahip çıkmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Anayasalar toplumsal uzlaşma belgesi olmalı. Toplumun en az yüzde 50’si bu anayasaya hayır diyor.

İradesini beyan eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Eşit olmayan koşullarda referasnum gerçekleştirdik. Biz buna rağmen elimizden geleni çabayı gösterdik. “Evet”i savunanlar hukuk dışına çıktı.

Hepimizin anayasası olacak. Bir kişinin bir grubun yasası değil. Bu anayasa değişikliği ve bütün anayasa toplumsal uzlaşma olma niteliğini yitirmi,ş durumda. Bu gerçek önümüzde dururken siyaset kurumuna bir şey düşüyor: Anayasayı toplumsal uzlaşı metnine dönüştürmek.”

YSK bu referandumu tartışmalı hale getirdi. Yüksek Seçim Kurulu’na soruyorum; yasa maddesi böyle, genelge de böyle. Bir kişinin itirazı üzerine bunları geçerli sayıyorsunuz, neden? Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez. Bunu doğru bulmuyoruz. Milletin kararına YSK gölge düşürmüştür. Referandumu tartışmalı hale getirdiler. YSK referandumun güvenliğinden sorumluyken aklın alacağı şey değil.

Alınan bir karar referandumu tartışmalı hale getiriyor. Bunu sonuna kadar takip edeceğiz”

Like it? Share it!