Assos – Behremkale

by admin | Cumartesi, Mar 22, 2014 | 2438 views

ASOSKuzey Ege’de, her mevsim tatil yapmak isteyenlere uygun yerler var. Bunlarin basinda Assos, ya da diger adi ile Behramkale geliyor. Assos aslinda küçücük bir köy fakat yörede en çok bilinen yer oldugu için, zaman zaman tüm bölge bu isimle adlandiriliyor. 

Oysa Assos’un yaninda da farkli özelliklere sahip birçok koy ve yöre var. Assos, Istanbul’a 380, Izmir’e 290 km uzaklikta. Assos ya da Behramkale, aslinda çok küçük bir yer. Denize girmek ve gezmek için dogasi hiç bozulmamis çevredeki koylara gidiliyor. Burasi çogunlukla kültür sanat ile hasir nesir olanlarin, yazarlarin, sanatçilarin geldigi bir yöre.

Assos , günümüzdeki yerlesim yeri  Behramkale Köyü ile içiçe, Çanakkale’nin Ayvacik ilçesinde, M.Ö. yedinci yüzyildan bu yana, kesintisiz olarak yaklasik iki bin yedi yüz yildir yasamini sürdürmeye çalismaktadir. Bölgede bulunan çok sayida antik yerlesme merkezinin en önemlilerinden birisidir. Assos, ünlü filozof Aristo’nun burada evlenmesine neden olacak güzellikte sakli bir cennettir. Tarihi evlerden olusan Behramkale köyünde, ortaçag mimarisini andiran yapilar mevcuttur.



Tarihçe : MÖ.VII yüzyilda Lesbos, Midilli Adasi’ndan gelen Methymnali’lar tarafindan kurulmustur. Denizden 283 metre yükseklikte olan bu tepeye vakti ile bir Athena Mabedi, tepenin eteklerine dogru da bir tiyatro kurulmus. Bu tepeden Edremit Körfezi’nin manzarasi çok güzeldir. Günes batarken bu tepede fotograf çekmek ve sarap içmek çok popülerdir. Eflatun ve Sokrat buralarda ders vermislerdir. Hiristiyanlik zamaninda da Paul buraya gelip bir kilise kurmustur.

Assos 14. yüzyilda, Sultan Murat Hüdavendigar zamaninda Osmanli topraklarina katilmis ve ‘Behramkale’ adini almistir.  Assos’ta ilk kazilar, 1881-1883 yillari arasinda, Clark ve Bacon baskanligindaki Amerikan kazi ekibince gerçeklestirilmistirtir. Ancak yillar sonra 1980 yilinda, Prof.Dr.Ümit Serdaroglu baskanligindaki Türk arkeolog ve uzmanlardan olusan bir ekip, tekrar baslamistir kazilara. Sonuçta, yillarin emegi ile ortaya Antik Tiyatro gibi muhtesem eserler çikmistir ortaya.



GÖRÜLECEK GEZİLECEK YERLER 

Assos Antik Kenti 

Ilk kazi 1981 yilinda basladimis ve ilk kazi alani nekropol alanidir. En yüksek noktada tanriça Athena’ya adanmis Athena Tapinagi bulunmaktadir.
I.Ö. 525 yillarinda yapilmis, Arkaik Çag’da Anadolu’da yapilmis ilk ve tek Dor düzenindeki tapinaktir. 1985 yilindan beri restore edilen tiyatronun deprem gördügü ve çöktügü anlasilmaktadir. Kentin güneybati yönündeki konut alanlarinda yapilan kazilarda hiristiyan mahallesi buluyormus.

Lamponia antik yerlesimi

Assos Iskelesi’nin çok yakinindaki antik yerlesimde günyüzündeki kalintilara bakildiginda 5. yy’da kuruldugu tahmin ediliyor. Edremit Körfezi’ne hakim yerlesimin sur duvarlarinin bir kismi ayaktadir.
Behramkale Köyü ve Iskelesi içinde olup, Örenyeri içerisende kafeterya yada satis magazasi bulunmamaktadir. Düzenlenmemis, halen kazisi devam etmektedir.

Zeus Altari 

Yörenin popüler köyü Adatepe’nin girisinde ayran, gözleme gibi yiyeceklerin satildigi kir lokantasinin yanindan saga dönen ve motorlu tasitla girilemeyen yol Zeus Altari’na çikiyor. Zeus Altari denilen yerin aslinda kazilmakta olan Antandros kentiyle veya Gargara kentiyle bir ilgisi olabilecegi düsünülüyor. Hameros’un Ilyada Destani’nda “Zeus’un tapinagi, kokulu sunagi” diye sözettigi ve Ida’da oldugunu söyledigi sunaktan kalmis bir parça da olabilir.
Kebren ve Skepsis Antik Kentleri Bayramiç

Baba Kale – Babakale-Ayvacik 

Çanakkale’ye 115 km. uzaklikta bulunan Babakale beldesinde bulunmakta. kale, kapisindaki kitabeden anlasildigina göre,Padisah III.Ahmet döneminde korsanlardan korunmak üzere Vezir Kaptan Mustafa Pasa tarafindan yaptirilmis.Önceleri Hirz-ül-bahir (Tilsimli Kale) olarak anilmis, daha sonralari ise içerisinde Piri Reis’in tayfalarindan Latif Baba’nin türbesi bulunmasi nedeniyle “Baba Kale” adini almistir.
Babakale Sultan II. Ahmet’in istegi ile çikarilan fermanda yurdun dört bir yanindaki mahkumlarin Bababurnu’nda çalismalari halinde serbest kalacaklari duyurulmus. Mahkum isçiler canla basla çalisip kaleyi yapmislar. Çesme için 5 Km. öteden künk döseyip su getirmisler.
Düzenlenmemis, halen kazisi devam etmektedir. Örenyeri içerisinde kafetrya yada satis magazasi bulunmamktadir.

Tas evleri ve tarihi her yönüyle gözler önüne seren yapisiyla ilgi çeken Assos, ziyaretçilere unutulmayacak bir gezi sunuyor.
Behramkale Köyü

Antik Kent’in hemen yaninda kalan Behramkale Köyü, harabeleri ve yeni yapilanan modern evleriyle ilginizi çekebilir. Tarihi camiyi görmeden burayi sakin terk etmeyin. Ayrica I. Murat zamaninda yapilmis ve bugün kullanilmayan Tuzla Çayi üzerindeki köprü de gözünüzden kaçmayacaktir.

Assos Harabeleri

Denize ve karaya hakim tepe üzerinde bulunan Akropol; yaklasik 3 km. uzunlugunda, yapimi 4. yüzyila dayanan surlarla çevrilidir. 1995 yilindan beri süren Assos Antik Kenti’nde onarim ve kazi çalismalariyla beraber size çok daha gerçekçi ve ilginç eserler görme imkani veriliyor. Antik çaglardan günümüze kalintilari kalmis liman ise tarihle sizi biraz daha yakinlastiracaktir. Kafanizi kaldirip ufka dogru bakarsaniz, Midilli Adasi’ni tam karsinizda bulabilirsiniz.

Athena Tapinagi

Akropol’ün en yüksek yerine M.Ö. 6. yüzyilda yapildigi söylenen Athena Tapinagi, Assos’un en önemli tarihi yapisi olarak kabul ediliyor. Tapinaga ulasincaya kadar geçtiginiz araç yolunda, geçmisten günümüze ulasmayi basarmis sütunlari görebilirsiniz. Girisi ücretli olan bu antik alan, gezinizde fotograf makinanizi en fazla kullanacaginiz bölümlerden biri olabilir! Tapinak, Muhtesem bir Ege Denizi manzarasina sahiptir.

Bazi sütun ve parçalari hala Berlin Müzesi’nde sergilenmekte olan bu tapinagin bati kanadi 1.20 m yüksekligini hala koruyor. Athena Tapinagi, Anadolu’nun dorik tarzi yapilari arasinda en eskilerden sayilmaktadir.

El sanatlarini koruyan tanriça olarak da bilinen Athena, mitolojide kadinlara dokumayi ögretmis tanriça olarak da geçiyor. Dokumanin bu yörede bu kadar önem kazanmasinin nedenlerinden biri de Athena’nin etkisi olabilir.

Metin Kaynak : ALTINOLUK TURIZM REHBERI



GÖRMEDEN DÖNMEYIN 

Assos Harabeleri
Behramkale Köyü
Adatepe / Dutdibi Kahvesi
Truva / Troya

ASSOS’A KEYIFLI BIR YOLCULUK

Assos’a kendi arabanizla giderseniz yolun rahat oldugunu gözlemlersiniz. Istanbul’dan yola çikiyorsaniz otoban sizi Tekirdag’a yarim saat mesafeye kadar getirir. Tekirdag’in meshur köftesinin tadina bakmak için burada bir mola vermenizi tavsiye ederiz.

Sonrasinda yolunuza Kesan’a kadar devam ediyorsunuz ve Kesan sapagindan sola dönüyorsunuz.
Gelibolu’dan önce yolun sag tarafinda Saros Körfezini dolayisiyla Ege Denizi’ni göreceksiniz.
Gelibolu’ya ugrarsaniz Belediye Restoran’da güzel bir sardalya ziyafeti çekebilirsiniz kendinize.

Lapseki feribotlari Gelibolu’dan kalkar ve saat basidir. Çanakkale’ye Eceabat üzerinden geçmek isterseniz yolunuza devam etmeniz gerekir. Bu mesafe 35 dakika civarindadir. Yaklasik 1 km önce sag tarafa kivrilan ve sari levhalarla yolu gösterilen Çanakkale Sehitlikleri ve Anzak koyu çikacaktir karsiniza. Sapaktan 10 dakika içerdedir. Eger vaktiniz varsa kesinlikle ugramadan geçmemenizi öneririz. Gerçekten insani tarihin derinliklerine götüren, size her metresinde savasin ne kadar yikici ve üzücü oldugunu hissettirecek bir yerdir burasi. Onlarca mezarliktan mütesekkildir.

Teselliniz doganin güzelligi, o yesil alanlar ve Ege’nin mavi sulari olacaktir; aciniz belki biraz hafifler. Özellikle Atatürk’ün hayatini burada kaybetmis Anzak askerleri için yapmis oldugu açiklama sizi çok duygulandiracaktir. Tam Anzak koyuna dikilmis bu aniti kaçirmayin. Yaklasik 100.000 insanin bu 8 ay süren savas içinde hayatlarini kaybetmeleri inanilmazdir gerçekten.

Yolunuza devam edin. Eceabat’tan feribotlar her yarim saatte bir Çanakkale’ye kalkar.
Iki kita arasini Dardanel üzerinden geçmek zevklidir. Vapurunuz kiyidan ayrilinca Avrupa tepelerinin üzerine yapilmis devasa bir asker resmi gözünüze çarpar. Ve altinda sairin o meshur dizeleri:

Dur yolcu. Bir kez daha size bu topraklar altinda yatan sehitleri animsatir.

Çanakkale özellikle üniversite açildiktan sonra oldukça gelisti. Izmir yolu üzerindeki Çanakkale Arkeoloji müzesini eger vaktiniz varsa gezmenizi tavsiye ederiz. Izmir istikametine devam ederken yaklasik yarim saat sonra Truva sapagini göreceksiniz. Tabii ki burasi da pas geçilmemeli!..

Assos için Ayvacik ve Behramkale levhalari gelene kadar devam etmelisiniz ki bu da Çanakkale’den sonra yaklasik 1saat araba yolculugu demektir. Bu sapak’tan sonra ise 20 – 25 dakika daha bu defa minik bir yolda gideceksiniz.
Ve Assos. Harika bir yere geldiniz!.

Metin Kaynak : BiggLook.com



IKLIM: 

Assos’un iklimi ilimandir. Yaz aylari asiri sicak geçmez. Denize girme sezonu pek fazla uzun degildir ve bölgenin deniz suyu her zaman benzerleri ile karsilastirildiginda soguk olmustur. Ilkbahar ve Sonbahar yagislidir. Istanbul’a yakinligi sebebiyle yine de Assos her zaman yerli ve yabanci turistlerin ugrak yeri olmustur

Like it? Share it!

Leave A Response