Bir ileri demokrasi uygulaması: “Cerattepe davasında karar öncesi miting, basın açıklaması vs yasak”

by admin | Pazar, Eyl 18, 2016 | 827 views

ARTVIN'IN CERATTEPE MEVKIINDE YOLU KUTUKLE ULASIMA KAPATAN YORE SAKINLERI IS MAKINELERI VE MADEN SIRKETI YETKILILERINI BOLGEYE SOKMADI.SOSYAL MEDYADA 300 CERATTEPELI IFADESI ILE PAYLASILAN FOTOGRAFTAKI 6 KISI HAKKINDA SORUSTURMA ACILDI. FOTO: ADEM GUNDOR ARTVIN-DHA

Ülkemizde “ileri demokrasi” hüküm sürüyor diye bazı önemli siyasetçilerin ağzından defalarca duymuşuzdur hepimiz. Ama nedense bunu zaman zaman uygulamada görmek mümkün olmuyor. İşte bu defa da son zamanların büyük çekişme ve mücadeleye konu olan CERATTEPE davasında da durum pek farklı değil. Çok aşikar ki burada egemen güçler memleketini, doğasını korumak için canını tehlikeye atıp direnen bölge insanının yanında yer almaya pek niyetli değil, en azından uygulamalardan insan öyle bir izlenim edinebiliyor rahatlıkla. Bu kanıya nereden mı vardık? Cevap çok açık; Bırakın insanlar protesto hakkını (kanuna uygun şekilde tabii) kullansın. Bırakın insanlar ve tüm Türkiye davanın seyrini bizzat ve eş zamanlı olarak izleyebilsin. Nedendir bu sansür ve yasaklama? Bunlara engel olmak için mi diye tabii ki düşünmekten alıkoyamıyor insan kendini.

Haber şöyle; Artvin Valiliği, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkisi’nde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması öncesinde, miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı. Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada da, 19 Eylül tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nde Cerattepe davasının duruşması yapılacağı belirtilerek duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artttığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır. Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil, bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. ‘Yargılamanın aleniyeti’ ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin’deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 Saat 9.00 da Rize İdare Mahkemesi’nde duruşmayı izlemek üzere bekliyor, kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz.”

Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkisi 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı, madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.

KAYNAK: WEB MEDYA

Like it? Share it!