Bu ülkede bir Anayasa Mahkemesi’ de var: HSYK kanununa kısmi iptal

ANAYASA MAHKEMESİ

Hükümetin neredeyse her istediği kanunu istediği şekilde geçirmesi uygulamasına ANAYASA MAHHKEMESİ bir kere daha dur diyerek, bütün partizanca teşebbüslere rağmen bu ülkede hukukun henüz bitmediğini göstermiş oldu. Milyonlarca vatandaşımızın (hani en azından yüzde 55 içinde olan) dediğine emin olduğumuz gibi biz de sade yurttaş olarak “BRAVO Anayasa Mahkemesi.. İyi ki sen varsın en azından.. Allah seni başımızdan eksik etmesin  – İnşallah bazıları sana da el atmaya kalkmaz” diyoruz canıgönülden.

Konuyla ilgili haber de şöyle;

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı’na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi, kanunun Adalet Akademesi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti. Zaten HSYK yasasında en çok eleştirilen konu da Adalet Bakanı’nın yapılan yasa değişikliği ile HSYK üzerindeki etkinliğinin arttırılmasıydı.

TBMM’den geçen ve Cumhurbaşkanı Gül’ün de onaylaması ile yürürlüğe giren yasa ile HSYK’nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı’na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisinde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

Muhalefetten CHP li S. Tanrıkulu bu karardan duyduğu memnuniyeti belirterek şu yorumları yaptı;

“Yasa değişikliği gündeme geldiğinde, HSYK’yı Adalet Bakanlığı’nda bir genel müdürlük, mesela Çağlayan Adliyesi’ni de bölge müdürlüğü haline getirdiklerini söylemiştim. Bundan dönülmüş oldu”.

Tanrıkulu, yasanın çıkmasından sonra, gerek HSYK, gerekse diğer kurumlarda bu yasa uyarınca yeni atanan tüm hakim ve savcıların da “etik olarak istifa etmeleri gerektiğini” söyledi. Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediğini hatırlatan Tanrıkulu, “Ancak atanmış olanlar, eğer ortalama bir ahlaka sahipseler, Anayasa Mahkemesi’nin kararı Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz etik olarak istifa etmeliler. Çünkü yargının bağımsızlığı çok önemli. Buna en ufak bir şüphe düşmemeli” dedi.

11.04.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response