Doğa keyfi Dalyan… Bir yeryüzü cenneti :)

by admin | Perşembe, Mar 20, 2014 | 2375 views

Yeryüzü cennetinde doga keyfi… Dalyan, denizi, gölleri, tarihi, sifali kaplica sulariyla, eşsiz doğal güzelliklere sahip dinlence yeri.. Dalyan’in 5,5 kilometre uzunlugundaki Iztuzu Plaji, tüm Akdeniz’de yasayan ve nesli tükenmekte olan büyük boy kaplumbagalar Caretta Carettalar‘in üreme yeridir. Dalyan, Anadolu’nun en eski yerlesimlerinden Kaunos Antik Kenti ile baslayan yasamina, Köycegiz Gölü‘nü Akdeniz’e baglayan kanalin iki yakasinda devam ediyor. Sazliklar arasindan süzülerek nehirde gezinen rengarenk tekneler sizi M.Ö. 4. yüzyilda daglarin yamaçlarinda kurulan kaya mezarlarina götürüyor. Dalyan’in her tarafindan fiskiran sifali kaplica sularina, insanlara saglik dagitan çamur banyolarina, Mavi Madagaskar Palmiyesi basta olmak üzere 110 çesit palmiye ve 700 tür kültür bitkisi vahasina, belki de en önemlisi, soyu tükenmekte olanlar dahil 154 kus çesidinin yasadigi dogal cennete götürüyor.

Dalyan’da hayat su ile özdeşleşmiştir. Yakın zamana kadar, yaşam tamamen tekne üzerinde idi. Düğünler, konvoy halinde giden tekneler üzerinde yapılırdı. Satılacak mallar, pazarlara tekne ile götürülür, ihtiyaçlar alınıp getirilirdi.

‘İmamın kayığı’ deyimini duymuşsunuzdur. Dalyan’da gerçekten imamın kayığı var. Çünkü mezarlık karşı kıyıda.
Dalyan’da çoğunluğu tekneyle görülecek o kadar çok yer var ki, seçmekte güçlük çekebilirsiniz.

Dalyan, 1990’lı yıllara kadar sadece tiryakisi olan az sayıda yabancı tarafından biliniyordu. Gizli kalabilmesinin bir nedeni de Marmaris ile Fethiye arasındaki yoldan 12 kilometre içerde olmasıydı. Çevredeki turistik yörelerden Dalyan’a düzenlenen günlük turlar ve Caretta-Caretta deniz kaplumbağaları ile tanındı. Şimdi ise günlük turlar tersine döndü. Tatile çıkanlar, beton yığını haline gelmiş, geceleri gürültüden uyunamayan ünlü turizm merkezleri yerine Dalyan’da huzur içinde uyuyor, isterlerse oralara gezmeye gidiyor. Çünkü Dalyan, pek çok turizm merkezinin yakınında bulunuyor.

Dalyan içinde her gün çok çeşitli turlar düzenleniyor. Bunun yanısıra çevreye de günübirlik turlar düzenleniyor. Sizlere Dalyan’da kaldığınız sürece katılabileceğiniz gezi ve turlardan önerebileceklerimizden bazıları şunlar:

TAM TUR

Dalyan’da kısa süreli kalanların, ya da ilk günlerde Dalyan’ı tanımak isteyenlerin katıldığı tur. Yemekli, ya da yemeksiz olan bu tur, saat 10.30 civarında iskeleden başlıyor. Bu tura katılanlar, kısa sürelerle çamur banyolarını, Kaunos harabelerini, deltayı, İztuzu Plajı’nı ziyaret ediyor, gölde kısa bir gezi yapabiliyor.

12 ADA TURU

Bu turu Dalyan’a gelen herkese öneriyoruz. Bütün dünyadan ünlülerin yatlarla gelip günler boyu yaşadıkları 12 adaları mutlaka görün. Bu tur, Dalaman ile Göcek arasındaki nefis koyları ve adaları kapsıyor. Çamların denize kadar indiği bu cennet köşede mavinin ve yeşilin her tonunu doyasıya izleyebiliyorsunuz. Öğle yemeği teknede veriliyor. Paletlerinizi, şnorkel ve gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayın. Bu turlara 2 şekilde katılabilirsiniz. Dalyan’daki seyehat acentalarından birinden satın alırsanız, sizi kaldığınız yerden sabah alıp, akşam geri getirirler. İkinci yol ise özel aracınızla Göcek’e kadar gidebilirsiniz. İskeleden katılabilirsiniz. Burada önerebileceğimiz bir kaptan da var: ‘Emek’ teknesinin sahibi emekli astsubay Seyfi Togo…

KÖYCEĞİZ TURU

Pazartesi günlerinin tekneyle Köyceğiz pazarına gidiliyor. Çevre köylerde yaşayanlar kendi ürettikleri yiyecekleri de satıyorlar. Dönüşte gölde yüzülüyor ve Sultaniye Kaplıcaları ziyaret ediliyor. Tur Dalyan iskelesinden başlıyor..

DALAMAN ÇAYI’NDA RAFTİNG

Dalyan’ın yakınından akan Dalaman Çayı’na rafting turları da sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez eğlencelerinden biri haline geldi. Eğlenceyle sporun iç içe olduğu raftingde 2 parkur var. Zor olan bölüme, daha önce rafting tecrübesi olanlarla maceradan hoşlananlar katılıyor. Kolay parkura ise ailece katılabilirsiniz. Tura katılacaklar, minibüslerle kaldıkları yerden alınıyor.

EKİNCİK

Yatlar için doğal bir liman olan Ekincik’e düzenlenen turlar, hem zevkli, hem de eğlendirici oluyor. Dalyanağzı boğazından çıkınca rota sağa çevriliyor. Önce, suyu kristal berraklığında olan Mavi Mağara’da mola veriliyor. Burada yüzüldükten sonra Ekincik’e hareket ediliyor. Öğle yemeği teknede yeniyor. Bol bol yüzülüyor. Paletlerinizi, şnorkel ve gözlüğünüzü yanınıza almanız tavsiye edilir. Tur Dalyan iskelesinden başlıyor.

BACARDİ VE AŞI KOYLARI

Dalyan’ın Doğu sahillerinde bulunan Bakardi ve Aşı koyları, dinlenmek için mükemmel yerlerdir. Tekne ile Dalyanağzı’ndan çıkıldıktan sonra sola dönülüyor. Burada gözlerden uzak el değmemiş doğada doyasıya yüzebilirsiniz. Paletlerinizi, şnorkel ve gözlüğünüzü yanınıza almanız tavsiye edilir. Tur Dalyan iskelesinden başlıyor.

ÖLÜDENİZ VE SAKLIKENT

Dünyaca ünlü Ölüdeniz, Dalyan’a sadece bir saat uzaklıkta. Aynı gün Fethiye Müzesi ile 1924 mübadelesinde boşaltılan ve günümüzde Türk-Yunan Dostluk Köyü projesi uygulanacak olan ilginç bir yer olan Kayaköy’ü de gezebilirsiniz. Saklıkent ise yakın zamanda varlığından haberdar olunan dağlar arasında 25 kilometrelik bir vadi. Girişi kayalardan fışkıran sularla kapatılmış ilginç bir yer. Aynı zamanda Tlos Antik Kenti’ni de gezebilirsiniz.

Sadece Ölüdeniz’i görmek isterseniz, turlara katılmanıza gerek yok. Sabahları Dalyan PTT’si yanından Fethiye’ye minibüs kalkıyor. İndiğiniz yerden Ölüdeniz minibüsüne binerek 10-15 dakikada ulaşırsınız. Bu gezilerin tamamını özel aracınızla yapabilirsiniz.

MEHTAP TURLARI

Özellikle mehtaplı gecelerde düzenlenen tekne turlarında bol bol eğlence var. Akşam yemeği müzik eşliğinde teknede yeniyor. Genellikle gölde yapılan bu turlarda, isterseniz yüzebiliyorsunuz da. Tur Dalyan iskelesinden başlıyor.

YUVARLAKÇAY

Kayaların arasından 7 noktadan kaynayan buz gibi soğuk su, çay oluşturarak Köyceğiz Gölü’ne akıyor. Yöre halkı, Yuvarlakçay üzerine kurdukları tahta platformları restoran olarak işletiyor. Bunlardan bazıları konuklarına ikram ettikleri alabalıkları kendileri üretiyor. Alabalık ve tandıra doyum olmuyor. Salatalarda da yörenin zeytinlerinden üretilen saf zeytinyağ kullanılıyor. Fiyatlar da hesaplı. Özel aracınızla gidebilirsiniz. Akşamları Dalyan PTT’sin yanından minibüs de kalkıyor.

LEYLEK KOLONİSİ

Dalyan, tam bir kuş cennetidir. Tam 154 tür kuşun ya sürekli yaşadığı, ya da belirli dönemlerde konakladığı belirlenmiştir. Son 10 yıldır yörede avcılığın yasaklanmasıyla kuşların sayısında artış gözlemlenmektedir. Pek çok yabancı kuş gözlemcisi, sadece kuşları görebilmek için Dalyan’ın konuğu olmaktadır. Bir leylek kolonisi de yazları Dalyan’ın konuğu olmaktadır. Dalyan’ın her yerinde ağaçlarda görebileceğiniz leylekler, Ortaca’dan Dalyan’a gelirken Kemaliye ile Okçular köyleri arasında yola yakın bir bölgede yoğun olarak görülmektedir. Burada son yıllarda bir restoran da kurulmuştur. Yemeğinizi yerken leylekleri doyasıya izleyebilirsiniz. Özel aracınızla ya da Dalyan-Ortaca arasında çalışan minibüs ve otobüslerle gidebilirsiniz.

GÜNLÜK AĞAÇLARI

Dünyada sadece 2 yerde yetişen ‘Günlük’ ağaçlarını da Dalyan’da görebilirsiniz. Latince adı ‘Liquid Amber’ olan bu çok değerli ağaçlar, resmi kayıtlarda ‘Sığla’ olarak geçiyor. Halk arasındaki adları ise ‘Günlük’ Türkiye’de sadece Köyceğiz Gölü çevresinde yetişen ve koruma altında olan bu ağaçlar, Dalyan’ın içinde de görülebilir. Bu ağaçların yağı kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılmaktadır. Yaşlılarımızın evlerinde kullandıkları tütsü de bu ağaçların kabuklarından elde edilir. Bu ağaçlar o derece değerlidir ki,  Kanada, bayrağında bu bitkinin yaprağını kullanmıştır. Dalyan Belediyesi Günlük Piknik Alanı’nda 2003 yılında bir restoran açtı. Mis gibi kokan bu restoranda günlük ağaçlarını yakından tanıyabilir ve yemeğinizi çok ucuza yiyebilirsiniz.

ŞELALE

Toparlar Köyü yakınındaki küçük bir şelale bulunmaktadır. Çevresi serin olan bu şelalede yüzme imkanı da var. Yakınında Günlük ağaçları altında restoran ve kafeteryalar bulunuyor. Şelaleyi Dalyan’a gelmeden önce de görebilirsiniz. Muğla veya Marmaris yönünden Dalyan’a gelirken, Döğüşbelen Köyü’nü geçince Toparlar’a gelmeden hemen sol tarafta.

ÖLÜDENİZ VE SAKLIKENT

Dünyaca ünlü Ölüdeniz, Dalyan’a sadece bir saat uzaklıkta. Aynı gün Fethiye Müzesi ile 1924 mübadelesinde boşaltılan ve günümüzde Türk-Yunan Dostluk Köyü projesi uygulanacak olan ilginç bir yer olan Kayaköy’ü de gezebilirsiniz. Saklıkent ise yakın zamanda varlığından haberdar olunan dağlar arasında 25 kilometrelik bir vadi. Girişi kayalardan fışkıran sularla kapatılmış ilginç bir yer. Aynı zamanda Tlos Antik Kenti’ni de gezebilirsiniz.

Sadece Ölüdeniz’i görmek isterseniz, turlara katılmanıza gerek yok. Sabahları Dalyan PTT’si yanından Fethiye’ye minibüs kalkıyor. İndiğiniz yerden Ölüdeniz minibüsüne binerek 10-15 dakikada ulaşırsınız. Bu gezilerin tamamını özel aracınızla yapabilirsiniz.

DALYAN’DA NE YENİR?

MAVİ YENGEÇ

Mavi yengeci, çocuklar bile oltalarıyla tutabilir Dalyan‘da… İşte böylesine pahalı, lüks ve erişilmez olan mavi yengecin, restoranlarda da kömür ızgarası ve haşlaması yapılıyor.

KEFAL BALIĞI

Dalyan‘da akla ilk gelen yiyeceklerin biri de etinde kesinlikle toprak kokusu bulunmayan kefal balığı. Aslına bakarsanız, bölgede 22 çeşit kefal balığı yakalandığı söyleniyor. Yapısı ve gözüne göre tanınan bu balığın en makbulü, “koca kafa” denilen Mavru Kefali… Dalyan’daki kefaller hem tatlı hem de tuzlu suda yaşadığı için, farklı lezzete sahip. Aynı şartlarda levrek, çipura ve yayın balığı da Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi‘nde bulunuyor. Köyceğiz Gölü, bir hafta denize , bir tersine akıyor. Balıklar yumurta bırakmaya Dalyan’a girip sığınıyor. Sonra da denize açılıp doğal yemle besleniyor. Fosfor zengini havyarı, mumlanıp tüketilirken, kefallerin kömürde ızgarası, tavası, buğulama ve plakisi yapılıyor.

GEREN

İztuzu Sülündür Gölü çevresinde toplanan deniz börülcesi (Geren) limon, zeytinyağı ve sarmısak sosuyla yenirken, ağızda lezzet kazanan bir meze çeşidi. Denizle kıyının birleşme noktasında yetişen ve bir tür yosun olan deniz börülcesi, hafif acımsı.

Dalyan‘da kanal boyunca su kenarına dizili ya da sokaklara taşan masalarıyla bir çok restoran bar var. Melody, Riveside ve Saray Begonvil, bunlardan bazıları. Taze portakal suyu satan ve tost yapan büfeler ya da jazz barda müzik dinlemek tercihi size kalmış.

Çamur banyosu gezinizde, İrfan Tezbiner’in işletmesi olan kafede, paket sandviç çeşitleri ve porsiyon döner yiyebilir, doğal üzüm ve karpuz suyunu içebilirsiniz

KALINACAK YERLER 

DALYAN LA PERLA HOTEL
http://dalyanlaperlahotel.com/

DALYAN RESORT
http://www.dalyanresort.com/

VILLA DURAN
http://www.villaduran.com/english/index.php?id=turkey

CLUP ALLA TURCA
http://www.cluballaturca.com/Tr/default.asp

ULAŞIM

Dalaman Havalimanı Dalyan’a sadece 25 kilometre uzaklıktadır. THY, İstanbul ve Ankara’dan Dalaman’a her gün uçmaktadır. Buradan 20-25 dakikalık bir yolculukla Dalyan’a ulaşılır. Yaz aylarında Atlasjet ve Onurair’in de Dalaman’a seferleri vardır.

OTOMOBİLLE

Özel aracıyla gelenler, Dalyan’a Fethiye, ya da Muğla veya Marmaris yönünden ulaşabilir. Fethiye yönünden gelenler Ortaca üzerinden kolayca Dalyan’a gelebilirler. Muğla ve Marmaris yönünden geleceklere uyarı:

Dalyan’a 3 yerden ulaşabilirsiniz:

1 – Köyceğiz’i geçtikten sonra Yuvarlakçay Köprüsü’nün hemen sonunda sağa bir yol ayrılıyor. Burada bir “DALYAN” levhası var. Hız meraklısı değilseniz, bu yolu kullanabilirsiniz. Köylerin arasından geçen, virajlı ama zemini oldukça düzgün bir yol. Yolu 5 kilometre kadar kısaltıyor.

2 – Ortaca yönüne devam ediyorsunuz, bir tepeyi aşıyorsunuz. Ortaca Kavşağı’na gelmeden sağda “DALYAN” levhası göreceksiniz. Oradan girip Dalyan yoluna çıkarsınız.

3 – Bir önceki levhayı kaçırırsanız üzülmeyim. Yaklaşık bir kilometre sonra Ortaca Kavşağı’na ulaşacaksınız. Oradan sağa dönün. Ortaca merkezindeki kavşaktan da sağa döndüğünüzde yol sizi Dalyan’a götürecektir.

OTOBÜSLE

Otobüsle önce Ortaca’ya gelmek gerekiyor. Kamil Koç, Pamukkale, Aydın, Uludağ ve Metro seyahat firmaları, Ortaca’ya sefer yapıyor. Otobüsle ortalama İstanbul’dan 13, Ankara’dan 9, İzmir’den 4-5 saatte Ortaca’ya ulaşılıyor. İndiğiniz yerden 15 dakikada bir Dalyan’a minibüs ve belediye otobüsü hareket ediyor. Dalyan’a yolculuk 15 dakika kadar sürüyor. Minibüs şoförlerine az bir ek ücret ödediğinizde, sizi kalacağınız yerin kapısına kadar götürüyorlar. İstanbul’dan geleceklere uyarı: İstanbul’dan Ortaca’ya gelirken İzmir üzerinden gelen otobüsleri tercih edin. Kütahya üzerinden yol daha uzun sürüyor.Bir uyarı daha:Turizmin yoğun olduğu dönemlerde bilet bulma sıkıntısı yaşanıyor. Otobüs firmalarının Ortaca yazıhanelerini önceden arayarak dönüş biletinizi ayırtabilirsiniz.

Like it? Share it!