Meclis’in önünde emniyet güçlerinden “başkanlığa hayır” protestocularına sert müdahale

Başkanlık Anayasa (halk arasındaki adıyla) teklifi görüşmeleri 9 Ocak 2016 Pazartesi günü başladı. Teklif edilen anayasanın tek bir kişiye “demokrasi” ile bağdaşmayacak ölçüde aşırı yetkiler vereceğini savunarak bunun geçmesini istemeyen vekillerle, bu yasanın geçmesi için canının dişine takan “MİLLİYETÇİ” HAREKET PARTİSİ ve de teklifin zaten sahibi durumunda olan AKP vekilleri arasında büyük sürtüşme ve mücadeleye sahne oldu meclis yine. Bununla beraber daha Meclis’te görüşmeler başlamadan meclis’in önünde ‘başkanlığa hayır’ diyenlere TOMA’lı, gazlı, plastik mermili müdahale emniyet güçleri tarafından sergilendi. AKP ve MHP’nin üzerinde anlaşıp Genel Kurul’a getirdiği ‘başkanlık anayasası’na ‘hayır’ demek için TBMM Dikmen Kapısı önünde toplanan yurttaşlara polis; TOMA, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. CHP’li Aykut Erdoğdu, Meclis önünde yaptığı açıklamada, “TBMM şuan kuşatma altında. TBMM kendi polisimiz tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Yazık o gencecik polis çocuklara talimat vermişler. Cumhuriyet’i yıktırmayacağız. Hainlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz” dedi.

TBMM AKP ve MHP’nin üzerinde anlaşıp Genel Kurul’a getirdiği ‘başkanlık anayasası’nı görüşmeye başladı. Kritik oturum saat 14.00’te açıldı. Meclis’teki anayasa görüşmelerinin 15 gün sürmesi bekleniyor. Teklifin en az 330 oyla geçmesi halinde Türkiye referandum sürecine girecek. AKP’nin teklifi geçirebilmesi için MHP’nin desteğine ihtiyacı var.

Muhalefetin tüm itirazlarına karşın Meclis TV “kapalı devre” yayın yapınca, yurttaşlar tartışmaları, TV kanallarının “takdir ettiği” kadarıyla izleyebildi. Görüşmelere damgasını vuran ise iktidar milletvekillerine “akıllarını kiraya vermemeleri”ni öğütleyen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın konuşmasıydı. Meclis kulislerinde anayasa değişikliği ile ilgili yapılan değerlendirmeler ve izlenimlere göre genel kuruldaki ilk gün görüşmelerinde sonuçlara etki edecek bir oylama yapılmadığı için, evet ve hayır cephesinin fotoğrafı henüz netleşmiş değil.

Görüşmelerine geçildiğinde ise ilk sözü, günlerdir konuşması üzerine çalışan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal aldı. CHP’nin Baykal tercihinde “1 Mart tezkeresi” sürecinde iktidar partili vekilleri de etkileyen konuşması ve partinin “başkanlık” anayasası konusunda “tek yürek” olacağı mesajı verilmek istenmesi etkin oldu. Baykal, AKP’lilere, 15 Temmuz’da Meclis’i bombalayan FETÖ pilotlarını anımsatıp, “Onlar akıllarını birine kiraya vermişti, ama sizler aklınızı birilerine kiraya vermeyin” mesajı verdi. İkinci önemli uyarısını “egemenlik” konusunda yapan Baykal, “Cumhuriyetin Dolmabahçe Sarayı’ndan alıp TBMM’ye verdiği egemenliğin, şimdi TBMM’den alınıp Beştepe’deki Saray’a verilmek istendiği”ne dikkat çekti

Daha sonra MHP’den ve AKP’den konuşmacılar da söz konusu teklif lehinde konuşmalar yaptılar. Bunu takiben Başbakan Binali Yıldırım teklifin neden geçmesi gerektiğini kendince açıkladı. Başbakan değişen maddelere teker teker değinerek, bunların herhangi bir mahzur içermediğine inandırma yönünde ifadeler kullandı. Bu arada Başbakan’ın bir cümlesi özellikle dikkati çekti;”İki kaptan gemiyi batırır” (tek kaptan olması gerektiği anlamında tabii..)

316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan ve partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşmelerinin başlaması için oylamaya yapıldı. Bazı milletvekillerinin kullandıkları oyu göstermesi sebebiyle tartışmalı geçen oylamadan 338 ‘evet’ oyu çıktı. Görüşmelere saat 15.00’te devam edilmek üzere ara verildi.

Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin ilk oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 oyla 330 sınırının üstünde kabul çıkarken, 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Bu arada AKP vekillerinin oylarını “KABİNE GİRMEDEN ÖZELLİKLE GÖSTEREREK”  KULLANMA gayreti ve eylemi içinde olduğu görüldü. Bu duruma CHP vekilleri usule aykırı vs diye müdahale etseler de ççıkan tartışma ve itişmelere rağmen herkes bildiğini okumaya devam etti. Başkanvekili oy kullanamadığından bir AKP’li vekil de mazeretli olduğundan AKP’nin 314 sandalyesine ek olarak diğer partilerden 24 oy destek aldığı görüldü. Bu oyların MHP’den geldiği kabul edilirse, 39 kişilik MHP grubunun 15 fire verdiği sonucu çıkıyor. MHP grubundan 5 milletvekili teklife evet oyu vermeyeceklerini önceden açıklamışlardı.

Oylamanın hemen ardından Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek sonuçları değerlendirdi. HDP grubu, tutuklu 11 milletvekilinin “oy kullanma hakları gaspedildiği” gerekçesiyle tepki olarak oylamaya girmedi.

* AKP-MHP’den oluşan “evet” cephesinde “referandum” hesapları yapılırken, CHP kanadında firenin yüksek olacağı ve başkanlık paketinin 330’u geçemeyeceği görüşü hala geçerliliğini koruyor. Sadece tabanın değil, yönetici düzeyindeki birçok MHP milletvekilinin “başkanlığı” içine sindiremediğini savunan CHP’lileri konuda umutlandıran en önemli neden ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Bir tek oyum var” diyerek, grup kararı alınamayacağı yönündeki açıklaması. CHP tam da bu nedenle MHP milletvekilleri içinde fire olacağı görüşünde

KAYNAK: MEDYA (CUMHURİYET)

Like it? Share it!

Leave A Response