Modern kuluçka makinelerinde seri üretilen tavuk eti sağlıklı mıdır?

by admin | Salı, Eki 11, 2016 | 2417 views

tavuk-seri-uretimÖzellikle son senelerde bir söylenti zaman zaman yaygın hale gelmiş ve çoğumuzun da kulağına çalınmıştır bu; “Günümüzde kuluçka makinelerinden başlayarak 1-2 ayda yetiştirilen tavuklar, gezerek büyüyen (gezen tavuk diyorlar) geleneksel tavuklar gibi sağlıklı olabilir mi? Bu işte bir “sakatlık yok mudur?” vesaire … Diğer bir deyişle eğer endişemiz doğruysa bütün süper ve hipermarketlerde satılan bu markalı tavuklardan almamalı mıyız, sağlığımız için? Bu sorunu cevabı muhtemeln çeşitli ortamlarda ve çeşitli defalar verilmiştir, Yine de biz de burada bir kere daha katkıda bulunmak istiyoruz merak sahiplerine. Ne demişler? Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.

Konuyla ilgili önemli açıklama tavuk üreticilerinin danışmanı olan akademisyenlerin oluşturduğu “SAĞLIKLI TAVUK Bilgi Platformu” Danışma Kurulundan gelmişti, 2015 yılında (yani çok da yeni değil aslında ama  aynen geçerli). Kurulu şu ifadeleri kullanmıştı açıklamasında:

“Ülkemizde kanatlı sektöründe (tavuk, hindi) üretim AB norm ve standartlarına uygun metotlar kullanılarak yapılmakta ve tüm süreçler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli ve titizlikle takip edilmekte ve denetlenmektedir. Halkımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesine oldukça önemli katkılar sağlayan kanatlı sektörü, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından, bilimsel olmayan hatalı açıklamalarla yıpratılmaya çalışılmaktadır.

Söz konusu açıklamalarda bahsi geçen arsenik kalıntısı Amerika Birleşik Devletleri’nde tavuk ve domuz beslenmesinde kullanılan ruhsatlı olan 4 adet yem katkı maddesi ilaçla (Roxarsone, Nitarsone, Arsanilic Acid ve Carbarsone)  ilgilidir.  Söz konusu ilaçlar;  organik formda arsenik içermekte olup 2011 ve 2013 yıllarında yapılan araştırmalarda Amerika Birleşik Devletleri’nde marketlerden alınan tavuk eti örneklerinde,  limitlerin altında olmakla birlikte,   arsenik kalıntısı bulunması sonucu 2013 Eylül ayında 3 tanesi ve 2015 Nisan ayında da nitarsone olmak üzere FDA tarafından hayvan yemlerinde kullanılmaları yasaklanmıştır.

Bunun ülkemiz kanatlı sektöründeki bir durum gibi aktarılması ülke ekonomisine ve toplum sağlığına yapılan en büyük kötülüktür. Ülkemizde kullanımı 2006 yılından beri yasak olan bu tip bileşiklerle ilgili olarak kafa karıştırıcı bilimsel olmayan açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyoruz.

Piliç eti ve yumurta üretiminde dünyada ilk 10 ülke, Avrupa’da ise ilk 3’te yer alan sektörümüzü büyütürken ve geliştirirken her zaman bilimin yanında olduğumuzu, bu vesileyle bir kez daha gururla paylaşmak isteriz.”

Bu açıklamaları da bir karar verirken tabii ki dikkate alması gerekir sevgili tüketicilerin… Yalnızca dedikodu kaynaklarına itibar etmek yerine… Ayrıca yine de şüphesi olanlar yukarıda bahsedilen kurumu doğrudan arayarak endişelerini onlarla paylaşabilir ve gerekli açıklamaları temin edebilirler.

Bu konuda daha da geniş bilgi arayanların sektörün uzman kuruluşlarından birinin web sayfası olan www.REFARM.com.tr adresine gidip orada araştırmalarını önerebiliriz

Editör

KAYNAK: http://www.hurriyet.com.tr/tavuk-etinde-zehir-iddiasina-yanit-geldi-40015728
SAĞLIKLI TAVUK PLATFORMU

Like it? Share it!

Leave A Response