Seferihisar halkı Orhanlı vadisinde kurulacak taş ocağını protesto eylemi gerçekleştirdi


İnsanlar doğayı acımasızca tahrip etmek için birbiriyle yarışıyorlar adeta … ve de özellikle “PARAYA DOYMAYAN” açgözlü hırslı insanlar (??)… İşte bu konuda en son örnek olarak Seferihisar Orhanlı vadisinde doğaya zarar vermeye kararlı bir teşebbüsü izliyoruz hep birlikte… Burada İzmir’in Erkence zeytininin gen merkezi mevcut… Ama bunun bilinmesine rağmen bu işin peşinde olan firmaya ÇED OLUMLU RAPORU veriliyor her nasılsa… Akıl (ve de vicdan) alır gibi değil, doğrusu.. İşte buna karşı da tabii ki belediyenin öncülüğünde protesto eylemi gerçekleştiriyor çevre halkı…

SAKİN ŞEHİR SEFERİHİSAR’DA TAŞ OCAĞININ NE İŞİ VAR?

Konu hakkında biraz bilgilenmek gerekirse durum şöyle: İzmir’in zeytini, zeytinyağı, organik üreticileri ve pazarları ile bilinen Türkiye’nin ilk Cittaslow’u “Sakin şehri” Seferihisar’da bir başka taş ocağı projesi gündemde. Planlanan proje Orhanlı Köyü’nde, geleneksel zeytinliklerinse tam ortasında. Projenin planlandığı Orhanlı vadisi, zeytinlikler, ormanlar ile kaplı, hem biyolojik çeşitlilik hem de geleneksel üretim için İzmir’in en önemli alanlarından biri. Planlanan taş ocağı Orhanlı Vadisi’nin Kayalca tepe mevkiinde yer alıyor. Vadide yetiştirilen erkence zeytiniyse, İzmir Yarımada’ya özgü, binlerce yıldır üretilen son derece nadir bir zeytin ırkı.  İzmir mutfağında en kıymetli zeytin olarak bilinen “hurma” zeytinse sadece bu ırktan üretilebiliyor. Dünyada yalnızca İzmir Yarımada’da yaşadığı bilinen bu zeytin ırkı lezzetli ve sağlıklı yağ üretiminde kullanılıyor. Geleneksel erkence zeytinlikleri karakteristik olarak hiç sulanmadığı, sürülmediği ve hiçbir kimyasala maruz kalmadığı için dünyanın en saf ve sağlıklı zeytinyağlarından birinin üretiminde kullanılıyor. Seferihisar’ın Orhanlı Vadisi ise erkence zeytini ağaçlarının bu güne kadar en iyi korunduğu vadilerden, aynı zamanda bu ırkın gen merkezlerinden biri. İşte güzelliklerin ve nimetin tahrip edilmemesi için direniyor Seferihisar…

Biz Seferihisar Belediyesi web sitesinden almış olduğumuz “bu eylemin nasıl gerçekleştiği hakkında bilgiyi” burada paylaşmak istiyoruz.

6 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen eylemde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Orhanlı Köyü sakinleri, Menderes Kuyucak Köyü sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte erkence zeytinlikleri arasında planlanan taş ocağına karşı dava açılacağı belirtildi.

ZEYTİN FİDANLARI DİKİLDİ

Taş ocağı projesine Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Orhanlı köyü halkı ve komşu Menderes Kuyucak köyü sakinleri ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi ve projenin ivedilikle iptal edilmesini talep etti. Üreticiler, hem zeytin, yağ ve organik sebze üretimlerini hem de hayatlarını mahvedeceklerini düşündükleri projeye karşı birlikte hukuki mücadeleye başladı. Ellerinde “Taş yeme zeytin ye”, “Erkence zeytinime dokunma”, İzmir’in dağlarında taş ocakları açmasın”, “Orhanlı’nın erkence zeytinine taş ocağı hançeri” gibi pankartlarla kararı protesto eden vatandaşlar, planlanan taş ocağıyla birlikte yok edilmesiyle karşı karşıya kalacak vadiye sembolik olarak zeytin fidanları dikerek, tepkilerini gösterdi.

BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER NELER DEDİ?

Konu hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi: “Biz Seferihisar’ı Sakin Şehir birliğine dahil etmeyi düşündüğümüzde amacımız, burada dünyanın en sağlıklı yağlarının üretildiği, en sağlıklı ürünlerinin yetiştirildiği, en zengin pazarlarının kurulduğu, en mutlu ve huzurlu insanların yaşadığı yerlerden biri haline getirmekti. Seferihisar binlerce yıldır yaşayanlarına, hemşerilerine bu imkanları sunmuş. Orhanlı Vadisi’ndeki bu projeyse bize düzenli dinamitlerin patlatıldığı, tarımın ve hayvancılığın yapılamadığı, köyünün içinden yüzlerce kamyonun geçtiği, yetiştirilen her sebzenin maden tozuna bulandığı bir gelecek sunuyor. Biz bu geleceği reddediyoruz. Haklıyız ama maalesef bu memlekette bazen sadece haklı olmakta yetmiyor. Sesimizi sonuna kadar duyuracağız ve bu kararı iptal ettireceğiz”.

Orhanlı Köyü Muhtarı Birgül Bozkurt ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  “Zeytinlikleri içine alan, köyün evlerine 100 metre mesafede, Menderes Orhanlı yoluna çok yakın, birinci derece arkeolojik sit alanı içerinde kalan ve yöremize zarar verecek taş ocağını istemiyoruz. İzmir’in dağlarında çiçekler, Orhanlı’nın dağlarında Şevketi Bostan’lar açsın”

Taş Ocağı’na karşı yapılan eylemin ardından Seferihisar’ın ünlü üretici pazarlarından bir tanesi de Orhanlı Köyü’nde açıldı. Salı günleri Seferihisar merkez, Pazar günleri Sığacık Kaleiçi’nde açılan pazarlara her cumartesi günü açılacak Orhanlı Köy Pazarı eklendi. Bundan böyle her cumartesi günü sadece Orhanlı Köyü’nde yaşayan köylülerin ürettiği meyve ve sebzelerle, Orhanlı Köyü’nde yaşayan kadınların evlerinde yaptığı gözleme, sarma, börek, tatlı gibi yiyecekler bu pazarda satılacak. İlk gün 78 köylünün tezgahlarıyla açılan Pazar, Orhanlı’ya gelenlerin büyük beğenisi topladı ve köyün muhteşem lezzetlerini sunma imkanı sağladı.

Orhanlı Köyü’ndeki program Türk Halk Müziği Sanatçısı Murat Sincer konseriyle tamamlandı.

KAYNAK: BELEDİYE WEB SAYFASI

Like it? Share it!