TEOG ve ülkemizde, “eğitim sistemi” kullanılarak gerçekte ne yapılmak isteniyor?

Türk insanının “modern” ve çağa gerçek anlamda ayak uydurabilecek onunla bütünleşebilecek bireyler olarak değil de, söylenene biat edecek – özellikle de din kullanılarak – ve korku unsurundan azami ölçüde faydalanıp kendisine ne yapması söylenirse, “amirimdir” 🙂 deyip sorgulamadan kabul edecek bireyler olarak yetişmesini sağlamak için elden ne geliyorsa hepsi yapılıyor maşallah. Sorgulamadan kabul edecek, biat kültürüne sımsıkı bağlı bireyler (???) yetiştirmek demek “gücü elinde bulunduran” yani buradaki ifademizle “AMİR” durumunda bulunan bir kişinin her istediğini sorgu, sual veya hesap sorulma gibi riskler olmadan yapabilmesi anlamına geliyor, “NET OLARAK”. Bunun adına kimileri “diktatörlük”, kimileri ise padişahlık diyorlar. Ama her halükarda böyle bir yönetimin “tek adam” rejimi olacağı çok aşikar.

Şimdi soru şu; Aklı başında olan bir insan veya diğer bir deyişle Allah’ın kendisine bir akıl verdiğinin ve hatta din kitabında bile bunu kullanmasını emir olarak buyurduğunun farkında olan bir insan, “tek adamın” bu insanın kendi hayatıyla ilgili her şeye karar verir duruma gelmesine, bu çok büyük/dengesiz gücü kullanır hale gelmesine rıza gösterir mi? Şüphesiz ki cevap hayır olacaktır. Ama, söz konusu birey aklını kullanma ve “araştırarak bulduğuna inanma” pratiğinden yoksunsa eğer, “yalnızca biat” kültürüne aşina veya bunun esiriyse işte o zaman durum tehlikeli demektir. Kim için? Hiç şüphesiz ki en başta kendisi olmak üzere en yakınları ve neticede ülke için.

İşte çocuklarımızın çağdaş eğitim değil de, biat kültürünün çok daha rahat enjekte edilebileceği bir eğitim alacakları sistemleri icat edip, bunları da başımıza bela etme konusunda “maalesef” yönetim oldukça başarılı görülüyor veya en azından üstün gayret sarf ediyor. Bu konuda son olarak “tek bir kişinin ağzından çıkan” tek bir cümleyle, mevcut sistemi (TEOG, ki övüyor filan değiliz burada) kaldırıp yerine yeni bir sistem (???) getirme çabasıyla ilgili olarak önemli bir yazıyı aşağıda paylaşıyoruz. Bakalım sizler neler düşüneceksiniz, okuyunca?

İşte, TEOG’un yerine getirilmesi planlanan sistem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TEOG’u istemiyorum” açıklamasından sadece 4 gün sonra TEOG sistemi kaldırıldı. “TEOG’un yerine ne gelecek?” sorusu resmi olarak henüz cevaplanmadı ancak hükümete yakın Sabah gazetesi, getirilicek yeni sistemin ayrıntılarını yazdı. Buna göre; performans sınavları ve öğretmenlerinin ortak kararıyla öğrencilerden yüzde 5’lik bir ‘kaymak bölüm’ seçilerek sınava hazırlanacak. Geriye kalan yüzde 95’lik bölüm ise imam-hatip, meslek lisesi gibi evlerine yakın okullara yönlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında verdiği talimatın ardından apar topar kaldırılan TEOG’un yerine hangi sistemin getirileceği tartışılmaya devam ediyor…  Milli Eğitim Bakanlığının gündeminde birçok sistemin olduğu, bunlardan en çok üzerinde durulanın ise “yüzde 5 dilim sistemi” olduğu öğrenildi. İşte o sistemin detayları…

YÜZDE 5’LİK DİLİM

TEOG’un yerine getirilmesi düşünülen “Performans belirleme sınavı” 5-12’nci sınıf arasında gerçekleştirilecek. En başarılı yüzde 5’lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95 ise tercihine göre eğitim alacak…

YÜZDE 95 İMAM HATİPLERE…

Yüzde 95’lik kısım ise düz lise, imam hatip, meslek teknik liseleri arasında tercihine göre eğitim alacak.

YÜZDE 5 NASIL BELİRLENECEK?

Ancak en başarılı yüzde 5’lik öğrenciler ile en çok tercih edilen okullara yerleştirme merkezi sınav sistemiyle yapılacak. Öğrencilerin, akademik, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yakından takip edilecek ve bu başarılar üzerinden okul, öğretmen ve yönetici performans sistemi getirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların standartlarında eş değerlik sağlamak için yeni bir çalışma yürütülecek. Bakanlar Kurulu’na sunulacak yeni modelde ‘eğitimin bir bütün olduğu ve tüm sınavların yükseköğretimi amaçladığı belirtilerek, yeni modelin yükseköğretim sistemini de değiştirecek’ şekilde yeniden planlanması öngörülecek.

Habere göre; MEB, Avrupa’da ve OECD ülkelerinin çoğunun eğitim sisteminde uygulanan ‘lise bitirme’ sınavının yükseköğretime giriş ile koordineli olarak yeniden planlanacak. Getirilmesi düşünülen yeni sistemin ayrıntıları şöyle:

-TEOG, liseye yerleştirmek için değil okul, öğretmen ve yöneticilerin performansı ölçmek için devam edecek. İsmi TEOG olmayacak. Performans belirleme sınavı olacak. Yerleştirmede kullanılmayacak.

-Performans ölçme sistemi 5-12’inci sınıf arasında gerçekleştirilecek. Böylelikle öğrencinin akademi, sosyal, sportif, sanatsal tüm becerileri takip edilebilecek.

-Öğrencinin performansı ile okul, öğretmen ve yöneticilerin perfomans kodlaması yapılacak.

-Alanlarında en başarılı yüzde 5’lik dilimde bulunan öğrenciler, Fen, Sosyal Bilim, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri arasında en çok talep gören okullara yerleştirilmesi merkezi sınavla yapılacak. Böylelikle okullar arasında farklı uygulamalar, istismar, toplumsal güveni bozacak uygulamaların önüne geçilecek.

KAYMAK DİLİMİ ÖĞRETMENLER KURULU BELİRLEYECEK, İMAM HATİP SAYISI ARTACAK

Yüzde 5’lik başarı diliminde, merkezi sınava girecek öğrenciler okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre, öğretmenler kurulunun önerisiyle seçilecek.

Bu öğrenciler başarı puanlarına göre ve tercihlerine göre okullarına yerleştirilecek.

Yüzde 95’lik dilim içinde kalan hem başarılı hem orta başarılı öğrenciler bir arada olacak.

Fen-Sosyal Bilimler ve Spor-Güzel Sanatlar Liseleri dışında tüm öğrenciler adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak.

Büyükşehirlerde, ihtiyaca göre düz(genel), imam hatip ve meslek lisesi sayısı artırılacak.

Like it? Share it!