Aklın yolu birdir: Türkiye, Suriye konusunda Rusya ve İran’ile işbirliği yapıyor

Dört yıl gibi bir zamandan sonra Türkiye nihayet “REEL” POLİTİKA denilen gerçeğin farkına vardı… Hatta “farkına varmak zorunda kaldı/bırakıldı” desek daha bile gerçekçi olacak. “Esad’ı indireceğiz, Emevi camiinde öğle namazı kılacağız” filan gibi hangi gayeye hizmet ettiği belli olmayan (esasında belli ya) altından kalkılamayacak söylemler sonrasında, bütün terör örgütlerinin de ülkemizde -maalesef – zemin bulmasına göz yumulmasına müteakiben ve en sonunda ülkenin menfaatleri açısından aklın yolunun bu olduğunun farkına varıldı, galiba (?).

Bugün CNNTÜRK Parametre’de Deniz ZEYREK isimli değerli gazetecinin de açıkça ifade ettiği gibi “Türkiye son hamlesiyle – yani Halep tahliyesine katkı – gerçekten iyi puan topladı”. Bu hamlesi çok takdir edilmekle beraber, geçmişte yapılan hataları (Rusya dahil önemli kaynaklarca iddia edilmiş olan “bazı gruplara verilen destek” vesaire gibi) maalesef yok saymaya yetmiyor. Ama çok güzel bir deyişimiz vardır; “Zararın neresinden dönersen kardır” diye… Cuk oturuyor bugünkü duruma… Neticede Türkiye daha önce hasım olarak gördüğünden işbirliğine yanaşmadığı İran ve yeni stratejik ortağı Rusya’ile Suriye çözümü için bir araya gelmeyi becerince bir anda durumu değişiverdi. “DEĞERLİ YALNIZLIK” denilen saçmalıktan gerçekliğe dönmüş oldu. İşte bu husuların ışığı altında Halep’te cihatçıların yenilmesinin ardından bir ilke imza atan Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de çözüm  için dışişleri ve savunma bakanları düzeyinde toplandı.Toplantı sonrasındaki resim ise şöyle:

Dün Moskova’da düzenlenen toplantılarda üç  ülke Suriye’deki krize son vermek için yol haritası niteliğindeki Moskova Bildirisi adında bir  deklerasyon üzerinde anlaştı. Moskova Bildirisi ile Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı çerçevesinde siyasi çözüm  için barış görüşmelerini canlandırma kararı açıklandı. Üç ülke, Suriye’de çözümün garantörlüğünü  yapmaya hazır olduklarını duyurdu.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin öldürülmesinin ertesinde varılan anlaşmayı Rus Dışişleri Bakanı  Sergey Lavrov ortak basın toplantısında açıkladı: “Rusya, İran ve Türkiye, Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında barış anlaşmasına varılması için   çalışmaya ve bu anlaşmaya garantörlük etmeye hazır. Üç ülke, Suriye’de önceliğin Esad hükümetini  devirmek değil, terörle mücadele olduğunda mutabık.”

Üçlünün hem IŞİD ve Nusra’ya karşı savaşta hem de diğer silahlı muhalefet gruplarını bu terör  örgütlerinden ayrıştırmada işbirliği kararlılığını teyit ettiğini aktaran Lavrov, Suriye krizinin çözümünde Rusya-İran-Türkiye formatının en etkili format olduğunu söyledi. Şangay İşbirliği Örgütü üyesi de olan  Kazakistan’ın barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak istediğini tekrarladı.

Rus bakan “ateşkesin tüm Suriye’ye yayılmasını, insani yardımlara serbestçe erişimi ve sivillerin  serbest dolaşımını” desteklemek konusunda mutabık kaldıklarını da belirtti. Türk mevkidaşı Mevlüt  Çavuşoğlu “Tüm Suriye’de geçerli olacak ateşkesin Nusra ve IŞİD’i kapsamayacağını, herkese  ayrımsız insani yardım ulaştırılmasını gerektiğini” söyledi. Çavuşoğlu “Suriye için en iyi çözüm olan  siyasi çözüme odaklanmalıyız. Bu toplantı, Suriye’nin siyasi geleceğini belirleyecek” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, üç ülkenin IŞİD, Nusra ve bağlantılı gruplarla savaş sözü verdiğini vurgulayıp atılması gereken ilk adımın muhalifleri destekleyen ülkelerin bu gruplarla diğerlerini ayrıştırması olduğunu belirtti. Zarif’in “Terörist grupların hiçbir ülkeye kısa vadeli bile faydası olmaz” çıkışına Çavuşoğlu “Rejim, muhalifler, bir de dışardan gelen Hizbullah gibi gruplar var. Bütün bu gruplara yardımın kesilmesi lazım. Bir tarafa işaret etmek doğru değil” yanıtını verdi. Ajanslar ise Türk bakanın sözlerini “yurtdışından Suriye’ye giden tüm gruplara desteğin durdurulması gerek” şeklinde duyurdu. (KAYNAK: HÜRRİYET)

Like it? Share it!