Twitter ve hükümet neler görüştü?

TWITTER-COLIN-CROWELL-2
Kamuoyunun merakla beklediği Twitter ve Hükümet görüşmesi sonunda gerçekleşti. Gezi olayları sırasında ve daha sonrasında hüküneti ciddi şekilde rahatsız eden Twitter hükümetin isteklerine boyun eğecek mi veya nerede bir uzlaşma gerçekleşebilecek, herkes bunu merak ediyordu.

Öğrenildiğine göre, bu temasta bazı önemli anlaşma noktalarına varılmış durumda. Örneğin, mahkeme kararlarının uygulanması için bir mekanizma oluşturulması konusunda olumlu bir yaklaşım söz konusu.

Bilindiği üzere dünyanın en öenmli iletişim platformu olan Twitter’ın Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Sinead McSweeney ve hukuktan sorumlu direktörü Anthony Nieto’dan oluşan Twitter heyeti Pazartesi günü Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve TİB gibi kurumların yetkilileriyle gün boyu süren toplantılar gerçekleştirdi.

Başbakanlık’tan sağlanan bilgiye göre dünkü görüşmeler neticesinde sorunun temeli olarak ortada bulunan”muhataplık” meselesi aşıldı ve karşılıklı olarak yapılan sunumlarda taraflar tam olarak birbirini anladı. Yetkililer ayrıca bundan sonra işbirliği yapılması için bir sistem kurulmasını kararlaştırdılar.

Twitter yetkilisinin ifade ettiğine göre firma bu toplantı öncesinde mahkeme kararı olmaksızın yaklaşık 200 bireysel başvuru ile ilgili talepleri karşıladı.  Ayrıca, Türkiye için önemli üç mahkeme kararının uygulandığı ve kalan birkaç kararın en geç bir hafta içinde uygulayacağı bildirildi.

Twitter’ın zaten zaman zaman hayya sıklıkla hesap kapatma gibi bir uygulaması mevcut. Bu kapsamda bazı hesapların da kapatılaağı öğrenildi.

Mutabakata göre Twitter hemen bir şirket kurmamakla birlikte İstanbul’da çalıştığı hukuk bürosu kanlıylaa gerekli olan iletişimi temin etmeyi garanti ediyor. Buna göre, mahkeme kararlarının uygulanması, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konularda gerekli hallerde avukatlar kanalıyla adım atılması için temasa geçilecek. Buna ilaveten yapılan bir öneriye göre de Twitter’ın şirket politikasına da aykırı olan bazı uygulamalara yönelik taleplerin hızlı şekilde hayata geçmesi için iki mekanizma kullanılabilecek. Twitter yönetimi bunu değerlendirerek süratle bu konuda mekanizma oluşturma yoluna gidecek.

Vergi konusunda ise, vergi kaçırmak gibi yaklaşımlarının olmadığı ya da olamayacağını ifade ettiğini kaydeden yetkililer şöyle açıklama yaptılar: “Twitter Türkiye’de ofis açmaya kategorik olarak karşı değil, bunu net şekilde ifade etti. Şimdi bir çalışma yapılacak ve şirket kurana kadar Twitter’ın vergi ödeyip ödemeyeceği tespit edilecek. Eğer vergi ödemesi gerekirse Türkiye’den yıllık 35 milyon dolar gelir elde eden Twitter bu sorumluluğu yerine getireceğini bildirdi”.

15.04.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response