Ülke ateş çemberindeyken AKP-CHP “Koalisyon Hükümetine” ne kadar yaklaştık?

KILICDAR-DAVUTTürkiye resmen bir ateş çemberinin içinde kavrulurken partiler bir koalisyon hükümeti oluşturmaya ne kadar yakın? Bu sorunun cevabı yediden yetmişe herkesi çok ama çok yakından ilgilendiriyor… İşçi, memur, emekli, işadamı, asker, sivil vesaire fark etmeden…

Hiç şüphemiz yok ki CHP Genel başkanı KK elinden geleni yapmaya niyetli ülkenin hükümetsiz kalmaması için ve bu konudaki niyet ve kararlılığını da çok açıkça ifade ediyor ve buna paralel de davranıyor… Davutoğlu’ da üzerinde ”saraydaki gölge” olmasa Türkiye’nin bu girdaptan kurtulması için çok daha uyumlu ve özverili davranacağından keza çoğumuzun şüphesi yok.

Gelgelelim, iktidar sahibi bazı kişilerin niyet ve planları çok daha farklı olabilir.. Böyle olmasından ciddi endişe ediliyor yani.. Buradaki endişe kişisel hedef ve planların ülkenin değil de söz konusu kişilerin kendi menfaatleri doğrultusunda tespit edilip edilmediği hususu – maalesef… Yani medya ve özellikle (ve yalaka olmayan) basında sürekli olarak yazılıp çizilen görüş ve fikirler bu şekilde…

Zira burada eğer CHP-AKP müzakerelerinden bir sonuç çıkmazsa seçimin tekrarı yoluna gitmek ve AKP’nin bu sefer daha büyük bir oy alarak bazılarının kafasındaki (başkanlık diyoruz, ama bazıları da padişahlık ve diktatörlük diye bahsediyor) planlarını gerçekleştirme umudunun tekrar yeşermesi durumu söz konusu oluyor. Türkiye bu uğurda ne bedel öderse ödesin malum zihniyetin umurunda olmaksızın.. Katılırsınız veya katılmazsınız ama bunlar sürekli belirtilen fikir ve görüşler…

En son duruma gelince AKP ve CHP heyetleri toplanarak müzakerelerini sürdürüyorlar.. Anlaşıldığı kadarıyla önemli 10 maddede anlaşma sağlanması açısından oldukça mesafe kat edilmiş vaziyette iki parti yetkilileri. Bununla beraber kritik dört maddenin daha halledilmesi gerekiyor.

Heyetler DEMOKRASİ, EKONOMİ VE SOSYAL POLİTİKALAR, DIŞ POLİTİKA gibi ana içerik kapsamında “Yeni anayasa, Kürt sorununun çözümü, Seçim barajının düşürülmesi, İnsan hakları ve özgürlükler, Yargı bağımsızlığı, Parlamenter demokrasinin güçlendirilmesi, Ekonomi politikaları Maliye politikaları, Sosyal devlet uygulamaları, Yolsuzlukla mücadele, Kıbrıs sorunu ve AB ve Ortadoğu Politikaları” gibi konuları müzakere ediyorlar.

Burada özellikle sıkıntı doğurabilecek konular 17 Aralık soruşturması, CHP’nin emekliye 2 maaş benzeri vaatleri ve Davutoğlu’nun Suriye politikası ile yapmış olduğu hatalarla ilgili halihazır otokritik yapamaması gibi noktalar olduğu anlaşılıyor… Bir de daha önce meclisten geçirilmiş olan güvenlik paketi çıbanbaşı olacakmış gibi görülüyor.

Eğer bu kritik dönemeç de aşılırsa bazı iktidar sahiplerinin beklentisi, arzusu ve umudu hilafına Türkiye düzgün bir koalisyon hükümetine kavuşup – 2 yıllık da olsa – yoluna devam edebilir gibi görünmekte tablo.

Editör

Like it? Share it!

Leave A Response