Yakın Türk tarihini anlatan çok değerli bir Türk yazar: Hıfzı Topuz


Şüphesiz ki birçok değerli yazar geldi geçti bu topraklara ve bazıları da hala kalemlerinin hakkını vermeye devam etmekteler. Bunların arasında eskilerden Reşat Nuri güntekin, yenilerden Ayşe Kulin ve benzerlerini sayabiliriz hemen bir solukta… Bir de ismi en popüler ve gündemde olanlar gibi çok sıklıkla duyulmayan ama gerçekten de son derece değerli bir duayen yazarımız daha var; Hıfzı Topuz…

Hıfzı Topuz bu duayen kelimesini tam layıkıyla hak eden bir kıymet bize göre… Zira background açısından son derece dolu ve deneyimleriyle bu ülkenin kültürüne çok şeyler katmış olan bir beyin. Kitaplarında yakın Türk tarihi ile ilgili o kadar güzel paylaşımlar yapıyor ki… ve bunları bir roman içerisinde sunuyor, insanın keyifle okumasını ve bilgilenmesini sağlayarak…

En popüler kitapları arasında MEYYALE’ yi sayabiliriz… “Taif’te Ölüm, Çamlıca’nın Üç Gülü” ve daha birçok kitabını da keyifle okuyabiliyor insan…

Değerli yazarın hayat hikayesi  ise şöyle;

Hıfzı Topuz 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1947-1958 yılları arasında Akşam gazetesinde muhabir, istihbarat şefi ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1959-1983 yılları arasında, Paris’te Unesco Merkezi’nde, iletişim sektöründe özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı. 1974-1975 yıllarında bir yıl süreyle TRT kurumunda radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptı.

Yazarın eserleri ise şöyle; Kara Afrika(1970), Uluslar arası İletişim (1985), İletişim’de Karikatür ve Toplum(1985), Paris’li Yıllar (1994), Türk Basın Tarihi(1996), Başlangıcından Bugüne Dünya Karikatürü (1997), Meyyale(1998), Taif’te Ölüm(1999), Paris’te Son Osmanlılar (1999), Eski Dostlar.

Like it? Share it!