Yasak Twitter’a olan ilgiyi daha da arttırdı

by admin | Cumartesi, Mar 22, 2014 | 5578 views

STREISAND TESIRIHalkın bilgilenmesine çok ciddi bir darbe olarak ve tüm dünyadan büyük tepki alan Twitter yasağı, tam aksine bu sosyal medya platformuna olan ilgiyi çok daha fazla arttırdı. Dolayısıyla hükümetin bu konudaki hesabı tam da ters tepmiş oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Twitter mwitter, hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından Twitter’a erişimin yasaklanması, bu sosyal paylaşım sitesine olan ilgiyi daha da artırdı. Üyeliği olmayanlar yeni hesap açarken, kullanmayanlar da aktif biçimde sanal dünyaya akın etti. Atılan tweet sayısı yükseldi. Bilişim ve internet dünyası yasağa karşı takınılan bu tavrı “Streisand etkisi” ile açıklıyor.

Tarihe geçen ilginç deneyimlerden biri olan bu olay şöyle gelişmişti;

Amerika Birleşik Devletleri’nde fotoğrafçı Kenneth Adelman, erozyona dikkat çekmek için Kaliforniya kıyılarından yaklaşık 12 bin hava resmi çeker. Bunları “pictopia.com” adlı sitede yayımlar. Aktrist Barbara Streisand, kamuya açık yayımlanan bu resimlerin arasında, özel mülkiyeti olan evinin havadan çekilmiş görüntülerinin de yer aldığını kaydederek mahremiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla dava açar. Mahkeme, Streisand’ın görüntülerin kaldırılması ve 50 milyon dolar tazminat isteğini reddeder. Ancak bu arada yapılan yoğun haberler insanların ilgisini çeker ve yalnızca profesyonellerin bildiği siteye milyonlarca kişi girer, Streisand’ın “mahrem” dediği görüntüleri ziyaret eder. İnternet literatürüne “Streisand effect” (Streisand etkisi) olarak geçen bu olay, yasaklanmaya veya sansürlenmeye çalışılan şeylerin çığ gibi büyüyerek daha büyük kitleye ulaşması olarak adlandırılır.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Taner Sevim, Streisand etkisinin Twitter yasağında da kendisini gösterdiğini söyledi. İnsanlarda, “Yasakladıklarına göre burada önemli şeyler dönüyor” kanısı oluştuğunu, bu nedenle Twitter’a ilginin arttığını vurgulayan Sevim, “Mahkeme kanalıyla getirilen bu yasak, kapısı olan ama dört duvarı olmayan bir eve benziyor. İnsanların bilgiye ulaşmasını engelleyemezsiniz. Teknolojinin içinde mutlaka çözümler üretiliyor. Twitter’ın Türkiye’ye bakış açısının değişmesi ve burada ofis açması gerektiği muhakkak. Ancak ‘Mahallede su kaçağı var, suyu keseriz biter’ anlayışıyla hareket edemezsiniz” diye konuştu.

22.03.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response