Seçimi AKP kazanırsa ne olur: JP ‘dan bir değerlendirme

by admin | Çarşamba, Mar 26, 2014 | 1622 views

JP MORGANYerel seçimler yaklaşırken yurtdışındaki kuruluşlar da bunun neticelerinin ülkenin sisyaseti ve ekonomisi üzerindeki olası etkileri hakkında yorumlar yapmaya devam ediyorlar.

Örneğin, JP Morgan son değerlendirmesinde Türkiye’de yerel seçimler politik görünümü belirleyeceğini dile getirerek şunlaarı belirtti:

“Yerel seçim sonuçları Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 2015’de yapılacak genel seçimler öncesinde Türkiye’nin politik görünümünü belirleyecektir”.

Seçim sonuçlarına ilişkin senaryolarını ortaya koyan JP Morgan, seçimlerde iktidar partisi AKP’nin oyunun yüzde 30-35 oranında çıkması senaryosuna yüzde 5 olasılık verirken, böyle bir sonucun Başbakan Erdoğan’ın Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olmayacağı, 2015 seçimlerin öncesinde popülaritesini geri kazanmak için büyüme taraftarı politikalar uygulayacağı, piyasaları sakin tutmaya çalışacağı anlamına geleceğini savundu.

AKP’nin oyunun yüzde 35-40 aralığında gerçekleşmesi senaryosuna yüzed 30 olasılık veren JP Morgan, böyle bir sonuçta da Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için aday olmayacağını ve desteğini artırmak için kamu harcamalarını artıracağını öngördüklerini vurguladı.

AKP’nin seçimlerde yüzde 40-45 arasında oy alması olasılığına yüzde 55 şans veren JP Morgan, oyun bu bandın üst sınırına yakın olması olasılığını da yüzde 40 olarak ifade etti. JP Morgan böyle bir sonucun Başbakan Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı için aday olmaya cesaretlendireceğini öngördü. JP Morgan, Başbakan Erdogan’ın böyle bir sonuçta Cumhurbaşkanlığı için yarışmaması olasılığını ise yüzde 15 olarak belirledi.

JP Morgan, AKP’nin yerel seçimlerde yüzde 45-50 arasında bir oy almasını ise yüzde 10 olasılık olarak görüyor. Bu senaryoya piyasanın ilk tepkisinin pozitif olacağını belirten JP Morgan, ancak bu sonucun ülkede politik gerilimi artırması potansiyeli olduğunu da vurguladı.

26.03.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response