AB Transatlantik Ticaret Yatırım Ortaklığına girerse 95 bin Türk işsiz kalacak

by admin | Cumartesi, Mar 29, 2014 | 1362 views

AB TRANSATLANTİK ANLAŞMASIDaha önce de gündeme geldiği üzere, serbest ticaretin alanını genişletmek için çalışmalarını hızlandıran ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) oluşumuna AB’yi de dahil edecek. Bu olayın gerçekleşmesi durumunda ise  bu ortaklık nedeniyle Türkiye’nin uluslararası ticaretinde 20 milyar dolarlık kayıp yaşanacak ve 95 bin kişinin işsiz kalması söz konusu olabilecek.

Brookings Birleşik Devletler ve Avrupa Merkezi tarafından hazırlanan çalışma, AB üyesi olmayan Türkiye’nin bu oluşumda henüz yer almadığı, Pasifik sahilinden Karadeniz’in batı sahiline kadar olan alandaki ülkeleri kapsayan ortaklık nedeniyle Türkiye’nin uluslararası ticaretinde 20 milyar dolarlık kayıp yaratacağı ve ilk etapta 95 bin kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulunuyor.

AB’nin yeni oluşum nedeniyle başta lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım olmak üzere tüm mevzuatlarında gözden geçirmeye gideceğini belirten Beceni – Türkekul – Sevim Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Yasin Beceni, “Dünya ekonomisinin yüzde 85’inin içinde olacağı yeni oluşumun içinde yer almamız gerekiyor. Hiç vakit kaybetmeden Ticaret Uzlaşı ve Yönetişim Platformu kurarak, oluşumun içerisinde yer alabilecek artılarımızı ve stratejilerimizi belirlememiz gerekiyor” dedi.

Japonya ve Malezya var, Türkiye yok

Yasin Beceni, Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TPYO) anlaşmalarının da dahil edilmesiyle ABD’nin önderliğinde gerçekleştirilen TTYO’nun, Pasifik sahilinden Karadeniz’in batı sahiline kadar olan alanda yer alan ülkelerle ticari ilişkileri düzenleyen ortak bir ticaret ve yatırım pazarı kuracağını ifade etti. Beceni, “Türkiye, tarif edilen bölgedeki ülkeler arasında gelişen ekonomisi ve stratejik konumuyla çok önemli bir konuma sahip. Aynı zamanda serbest pazar ekonomisine sahip tek ülke, ancak bu ortaklığın içinde yer almıyor.” dedi. ABD’nin gerek Atlantik  gerekse de Pasifik paktıyla kurmakta olduğu işbirliğinin temel misyonunun serbest ticaretin ve karşılıklı yatırım ortamının geliştirilmesinin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyleyen Beceni, “TTYO’yu diğer ticari anlaşmalardan ayıran en önemli unsur, oluşum içerisinde yer alan ülkelerin mevzuatlarının ve yatırım ortamlarının birbirleriyle uyumlaştırmaları, birbirleri ile yatırım yapma şartı getirmeleri” dedi. Pasifik ülkelerinin de içinde yer aldığı oluşumun alanın genişliğine dikkat çeken Yasin Beceni, “Kore, Japonya ve Malezya da bu ülkeler arasında. Oluşum sayesinde, oluşuma dahil olan ülkeler arasında hem ticaret hem de karşılıklı yatırım yapılması kolaylaşacak” dedi.

Türkiye’nin bu sorunu ABD ile çözmesi gerekiyor

Türkiye’nin AB üyesi olmadığı için, bu oluşuma AB kanadından dahil olmasının AB’nin karar vermesi gereken bir durum olduğuna işaret eden mümkün olmadığını açıklayan Yasin Beceni, “Burada yapmamız gereken ABD ile bir araya gelerek, bu oluşumun içerisinde bir şekilde yer almamızın yollarını birlikte araştırmak. TÜSİAD ve TOBB gibi iş dünyası sivil toplum kuruluşları TTYO’ya taraf olunması konusunda yaklaşımlar sergileyerek çeşitli önerilerde bulundular. Ekonomi  Bakanlığımız  da bu konuda çalışmalar yapıyor. Ancak henüz somut adımlar atılmadı. Türkiye’nin bu oluşumun dışında kalma gibi bir lüksü yok. Katılamazsak, bu büyük ticari oluşumun dışına itilmiş olacağız” dedi. Oluşum içerisinde yer almak için öncelikli olarak Türkiye’deki bütün sektör oyuncularının oluşturduğu bir Ticaret Uzlaşı ve Yönetişim Platformu’nun kurulması gerektiğini açıklayan Yasin Beceni, “İlgili taraflar bu aşamada Türkiye’nin ulusal öncelikleri doğrultusunda ABD’ye ne gibi öneriler sunacağını belirlemeli. Somut çalışmalar yapılarak, bir an önce ABD ile görüşmelere başlanmalı” dedi.

29.03.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response