Referandumun ardından önemli değerlendirmeler (Ali Doğan, konuk yazar)

Referandum büyük bir heyecan içinde yapıldı. Evet kazandı (en azından şimdilik öyle görünüyor – CHP’nin itiraz neticelerine de bakmak lazım) ama Ak Parti cephesi çok ciddi kayıplara uğradı. Kazanmış gibi göründüğü seçimde esasında çok şey kaybetti aynı anda. Zira Türkiye’nin kalbi olan İstanbul ve siyasi merkezi olan (ki önemli prestij söz konusu) Ankara’da kaybetti; Blok olarak diğer bloğun gerisine düştü. İzmir’de ise tam bir hezimete uğradı. Diğer taraftan Antalya, Adana, Mersin, Manisa gibi kaleler de Ak Parti ve ortağının elinden uçtu gitti.

İKTİDARA ÖNEMLİ MESAJLAR

Tabii ki bunlar çok önemli mesajlar, baştaki “HAKİM” KİŞİYE (parti bile demiyoruz dikkat)… Umut edilir ki kendisi hiç olmazsa – daha da geç olmadan – bu mesajı alır ve kendisini gerçekten de bir “revizyona” sokar, bu ülkede yaşayan milleti daha da fazla bölmemek için. İşte referandum ve bu değerlendirmelerle ilgili olarak Facebook ortamının en değerli gruplarından birinin yöneticisi olan Sayın Ali Doğan çok yerinde bir değerlendirme yapmış sayfasında. Kendi izniyle biz de bu güzel yazıyı buraya alıyoruz, sizler de faydalanın ve paylaşabilin diye. Teşekkürler Ali Doğan Bey.

REFERANDUMUN ARDINDAN BİR DEĞERLENDİRME

Değerli Dostlar;

Seçimler yapıldı ve geçti. Ülkemize hayırlı olsun. Ancak üç önemli konuda notlarım var;

1- Seçimdeki 2.5 milyon tartışmalı oy meselesi gerçekten önemli. Eger CHP ve Hayır blokunun elindeki seçim sonuçları ile ciddi fark ortaya çıkarsa bu seçim yenilenmelidir. Çünkü mühürsüz zarflardan oluşan oyların kütlesel olarak hile ile değiştirilmesi anlamına gelebilir. Yok ama sadece zarflarla ilgili şekilsel bir itiraz ise, rakamlarda sorun yok ise, o zaman olayı kurcalamanın anlamı yoktur, vatandaşın iradesi rakamlara yansımış demektir.

2- Seçimlerde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde AKP+MHP oyları toplamının çok daha üzerinde büyük bir farkla Evet oyu çıktı. Bunda iki şey etkili olmuş olabilir, birincisi Barzaninin Evet’e desteği, ikincisi de Kürt seçmen gerçekten bizi artık PKK’dan kurtarın diyor olabilir. Çünkü bu oylar HDP’ye rağmen böyle büyük bir kayma gösterdi. Buna karşılık 4 büyük ilimiz, İstanbul, Ankara, izmir ve Adana hatta Antalya ve Mersin Hayır dedi. Metropoller demokratların safına geçmiştir. Bu da çok önemlidir bundan sonraki seçimler açısından. Çok daha önemli bir nokta; Türkiye genelinde AKP+MHP oyları toplamında yüzde 10 ‘luk bir düşüş ortaya çıkmıştır. Bu müthiş bir gelişmedir gelecek açısından.

3- Başkanlık sistemine gelince, açıkçası “çok çalış başkanlığı sen kazan arkadaş ” demek de mümkün. Esas olan ilerdeki başkanlık seçimi bence. Şimdi tek kişi iktidarı 5 yıllık bir istikrarı getiriyor, koalisyon dönemlerine son veriyor bunlar doğru. Ancak Meclisi güçlü kılarak bunu yapsaydılar çok daha iyi olurdu. Çünkü tek kişi yani başkan her an uluslararası konularda sıkıntıya düşebilir, bu hallerde konuyu Meclise atabilmesi gerekirdi. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, başkanın icraatlarını Meclis genel bir ortak akıl ile denetleyebilmeli idi. Ama maalesef çıkan yasa böyle demiyor. O zaman madem ki öyle, çok çalışıp önümüzdeki seçimlerde başkanlığı sağlam ve güvenilir ellere kazandırmak gerekiyor.

Herkese saygılar.
Ali DOĞAN
Facebook Çağdaş Türkiye Platformu
Yöneticisi
https://www.facebook.com/groups/163370053872084/

Like it? Share it!