ABD’de davası görülen fakat sonradan itirafçı olan Zarrab konuştukça iş sarpa sarıyor

by editor | Çarşamba, Kas 29, 2017 | 1633 views

Zarrab ABD’de yakalandığında herkesin nefesi tutulmuştu “Şimdi neler olacak” diye… İşte bu sorunun cevabı birkaç gündür yavaş yavaş olgunlaşırken bugün daha da bir şekillenmeye başladı. Durum öyle görünüyor ki, önümüzdeki günler hem Türkiye’deki mevcut yönetim ve hem de ülke için bazı sıkıntılar getirecek.

Bugün mahkemeye çıkan Zarrab’ile ile ilgili olarak bakın neler yaşandı.

Hürriyet’ten Razi Canikligil’in aktardıklarına göre, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İran işadamı Rıza Sarraf, New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna alındı.

Sarraf ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle bu sırada içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Sarraf önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatları tarafından sorgulanacak. Mahkemede konuşan Rıza Sarraf’ın iddiaları şöyle:

20.27 Sarraf, Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon avro arasında rüşvet verdiğini iddia etti

20.13 Sarraf’a “Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin” diye soruldu. Sarraf şu yanıtı verdi: “Çünkü o ekonomi bakanıydı.”

20.12 Rıza Sarraf, Halkbank’ın başlangıçta Türkiye’de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi. Banka yetkilisi Süleyman Aslan’ın “Ben altın ticareti yapmak için çok popülerim” dediğini iddia etti. Sarraf, ancak, yine de iş için bastırmaya devam ettiğini söyledi.

20.03 Rıza Sarraf, “Eşim Türkiye’de ünlü bir sanatçıydı, ben her zaman halkın gözü önünde olan bir kişiydim” dedi.

20.02 Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye’nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını iddia etti. Aktif Bank ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012’nin başında Halkbank’a ulaştığını iddia etti.

19.59 Sarraf Halkbank le ilişkisini anlatıyor, Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank’a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini iddia etti.

19.56 Sarraf, İran Merkez Bankası’ndan sonra Bank Mellat’la iş yaptığını iddia etti.

19.41 Rıza Sarraf’ın İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısı olduğunu kabul ettiğini iddia edildi.

19.35 Reuters’ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Sarraf’ın Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını iddiasını aktardı. Rıza Sarraf, “Aktif Bank genel müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım. Hesap 5-10 milyon Euro ile başladı (günlük işlem hacmi)” dedi.

19.31 Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası eski başkanı Mahmud Bahmani ile doğrudan görüştüğünü iddia etti. Sarraf nakit istifade eden bankaya “nakit dağıtımı” konusunda yardımcı olmak için daha iyi bir fiyat noktası önerdiğini söyledi. Sarraf iddialarında daha sonra Sarraf, ilişkinin sona ermiş olduğunu ekledi.

19.03 Sarraf, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söyledi. Yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını iddia etti.

18.50 “Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.”

“ABD hükümeti bana af sözü vermedi”

ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği yapıp sorumluluğumu kabul etmek hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.

Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.

“Suçumu itiraf etmeye karar verdim”

Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.”

18.45 Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Korkmuştum.

Like it? Share it!