AKP’den ayrılan vekillerden yeni parti sinyali

YENİ PARTİ GÜNAYKısa süre önce AK Partiden ayrılan milletvekilleri yeni parti için düğmeye basacaklar. İlk sinyal zaten birkaç gün önce Ertuğrul GÜNAY’dan  gelmişt. Bu yeni oluşum için yerel seçimlerden sonra düğmeye basılacağı sanılıyor.

Kültür Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın geçen hafta sinyalini verdiği yeni parti için düğmeye basılıyor. AKPden ayrılan milletvekilleri, yerel seçimlerden sonra yeni bir parti kurmak üzere harekete geçecek.

Milliyet’in haberine göre, Günay geçen hafta AKP’den ayrılan Bağımsız milletvekilleri Erdal Kalkan ve İlhan İşbilen ile birlikte düzenlediği toplantıda ”Türkiye toplumu adalet istiyor. Partiler karşılamaz ise, toplum yeni siyasi hareketleri bağrından çıkaracaktır” demişti. Kütahya Bağımsız milletvekili İdris Bal da dün ” İhtiyaç yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. Türk siyasetinin parti içi demokrasi, kurumsallaşma ve tahammüle ihtiyacı var” açıklamasını yaptı.

17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra AKPden istifa eden 9 milletvekili, MHP kökenli bağımsız İhsan Barutçu’yu da yanlarına alarak yeni bir parti çatısında örgütlenmeyi hedefliyorlar. Bu konudaki yol haritasının 30 Mart sonrası çizileceği ve yerel seçimde siyasi partilerin alacağı oy oranına göre tavır alınacağı belirtiliyor. Yerel seçim sonrası siyasi partilerde yeni dalgalanmalar yaşanabileceği de hesaplanıyor.

Yeni kurulacak AKP’de AKP’den istifa eden Bağımsız milletvekilleri Ertuğrul Günay, İdris Naim Şahin, Hami Yıldırım, Haluk Özdalga, Muhammed Çetin, Hakan Şükür, İlhan İşbilen, Erdal Kalkan, İdris Bal ve İhsan Barutçu’nun olması ve TBMM’de ilk etapta 10 vekil ile temsil hedefleniyor.

Güncelleme: 25.033.2014

Bu arada Ertuğrul Günay’dan yeni açıklama geldi. Kendisi şöyle dedi:

Bir gazetecinin, ‘Sizin de adınızın geçtiği AK Parti’li milletvekilleriyle birlikte bir cemaat partisi mi kurulacaksınız?’ sorusuna, Günay, “Bu benzetmeleri şiddetle reddederim. Her sözü şimdiye kadar en üst düzey muhatapları tarafından tekzip edilmiş bulunan bazı arkadaşlarımız hayatlarını demagoji üzerine kurdukları için bu tip tartışmalar gündeme getiriyorlar. Biz bir seçime gidiyoruz, bu seçimde herhangi bir siyasi parti ile ilgili taraf tutmadan, Türkiye’de demokrasiye inanan partilerin güç birliğinin kazanmasını istiyoruz. Türkiye’de bu seçimde şuna karar vereceğiz, bir kişisel egemenliğe dayalı otoriter baskıcı bir rejim mi, yoksa demokrasiye inanan partilerin özgürce yarışacakları çoğulcu bir demokrasi mi? Bu seçimde, her seçim bölgesinde demokrasiye inanan partilerin arasında hangisi güçlü ise etrafında toplanılmasını bu eşikte doğru buluyoruz. Yeni bir siyasi parti kurmak konusunda kişisel veya bir grup olarak verilmiş bir kararımız yok. Sadece Türkiye’nin siyasi yapısını doğru tahlil etmeye çalışıyoruz. 30 Mart seçimlerinde iktidarın yorulmuşluğu karşısında yeni bir siyasi hareket toplumun umutlarını devşirebilir, toplumun umutlarından yepyeni bir çınar filizlendirebilirse hepimiz onu destekleriz. Buradan yeni bir umut çıkmazsa, o zaman toplumsal bir talep var mı yok mu bunu irdeleriz. Bu 30 Mart’tan sonra yapılacak tartışmadır. Bizim kişisel veya grupsal herhangi bir parti kurma kararımız şuanda yok. Biz istifa ederken, bir siyasi parti hesabı yapmadık biz. Biz yolumuzu ayırırken insani karar verdik, siyasi bir karar değil. Biz sadece özgür bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz. Ben yeniden milletvekili olmak yerine Türkiye’de düşüncesini özgürce söyleyerek yaşayan insan olmak isterim” diye cevapladı.

25.03.2014
KAYNAK: MEDYA

Like it? Share it!

Leave A Response