İnternet üzerinde yurtdışından alışveriş yapmayı çok seviyoruz

Bizim millet tüketime gerçekten de inanılmaz derecede heveslidir maşallah… Tabii deneyimlerden gözlemlerden biliyoruz bunu, değil mi? İşte bir kere daha ispat etmiş bulunuyoruz bu hususu… Nasıl mı? Güvenilir resmi bir kaynaktan yapılan açıklamaya göre 2016 sonu itibarıyla yerli kartların yurt dışından internet alışverişi 5,4 milyar TL’ye ulaşmış… Allah bilir 2017 sonu itibarıyla ne olacak bakalım.

Evet, gerçekten de ilginç; Neredeyse iç çamaşırımızı bile AliBaba.com sitesinden alacağız neredeyse. Çıkar arka cepten telefonu gir siteye, bastır kredi kartını, ne istersen göndersinler. Bu kadar da kolay hani… İşin ilginç yanı olay bu tempoda devam ederse 2020 yılı itibarıyla bu rakamın 8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyormuş. Tabii bu sayede devlet de kazançlı çıkacakmış zira uygulanacak vergi oranına bağlı olarak yüz milyonlarca TL vergi geliri elde etmek mümkün olacakmış. Çünkü Türkiye’de vergi mükellefiyeti olmayan e-ticaret firmaları üzerinden yapılan harcamalara yönelik bir stopaj düzenlemesi yapılması söz konusu. Haksız rekabetin önüne geçerek e-ticaret sektörünün gelişimi için de ciddi bir adım olması beklenen bu düzenleme için İstanbul Finans Merkezi’ de önemli katkılarda bulunacakmış.

Bu konuda ilgililer şu açıklamayı yapmış bulunuyorlar:

“OECD başta olmak üzere uzun süredir devam eden uluslararası görüşmelerin ardından adım atılmasını, çözüme dair önemli bir irade göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu süreçte uluslararası ticaret uzmanları ve hukukçuların da dikkati çektiği üzere çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, diğer ülkelerin karşılıklılık ilkesi kapsamında alması muhtemel karşı aksiyonları, kredi kartı ve bankacılıkta doğrudan stopaj kesebilmenin zorluğu gibi unsurlar nedeniyle söz konusu düzenlemenin, dikkatle ele alınması ve geleneksel yöntemlerden öte yenilikçi ve özel çözüm önerileriyle geliştirilmesi gerekmektedir. Uygulama kapsamında yurt dışında yerleşik e-ticaret şirketlerinin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemizde gerekli vergilendirmeye tabi tutulabilmesi ve sürecin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi için öncelikle bu şirketlerin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemize getirilmesi sağlanmalıdır.”

Yine yetkililerin açıkladığına göre “ödeme ve elektronik para kuruluşları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından lisanslandırılan kuruluşlar olarak uzun yıllar boyunca elde ettikleri bilgi, birikim, tecrübe, teknik altyapı, güvenlik sistemleri, yenilikçi ürün ve servisleri sayesinde yurt dışında yerleşik e-ticaret sitelerinin global çapta hizmet alma taleplerini karşılamaya hazır ve bazı ÖDED üyesi firmalar bu iş modelini yıllardır başarıyla uyguluyor”.

Like it? Share it!