Türkiye 2014 yılında özelleştirmeden çok umutlu

by admin | Pazar, Tem 20, 2014 | 1165 views

OZELLESTIRME
Kendimizi bildik bileli bir “sakız” gibi ÖZELEŞTİRME ifadesini duyar dururuz.. İşte, “serbest ekonomi”, daha randımanlı/karlı işletme filan gibi kavramlar da buna eşlik eder hep. Neyse ki, AKP döneminde hükümet bu sevdasını büyük oranda gerçekleştirerek önemli özelleştirmelere imza attı. Tabii, böylece oluk oluk para da devlet kasasına girdi.

Şimdi soru şu; “Bu paralar nereye harcandı – ki kulağı tırmalayan bir kelime – ve daha doğrusu nerelere yatırıldı? Yani, elde edilen 1o milyarlarca dolar şayet tekrar gelir getirecek bir yere kanalize edildiyse mesele yok. Ama eğer harcandıysa (yol, peyza filan yaptık muhabbetiyle) o zaman çok önemli kaynaklarımızı har vurup harman savurmuşuz  demektir. Bunun adına da günah (ve hatta vatanın malını kötüye kullanmak yani vatana bir nevi ihanet) derler.

Tabii, bu arada özelleştirme ihaleleri sırasında hükümetin yaptığı inanılmaz ve de affedilemeyecek “YANLIŞLAR” var; Örneğin, büyük bir devlet yatırımını neredeyse gerçek değerinin  yarısı veya üçte birine filan bazı firmalara adeta peşkeş çekmeye kalkmak gibi. Allahtan ki CHP’nin mahkemeye müracaatı neticesinde ihale iptal edilip tesis ve işletme daha sonra çok daha fazla bir fiyatla yeni sahibini bulmuştu – hatırlarsak eğer..

Şimdi, hükümetin 2014 yılı için de özelleştirme gelirleriyle ilgili olarak çok büyük beklentileri olduğunu görüyoruz: Bu rakam şimdiden 10 milyar dolar civarına ulaşmış vaziyette ve yıl sonuna kadar da daha da artarak rekor kırması bekleniyor. Geçen yılki gelir tutarı ise 12,5 milyarr dolar olarak gerçekleşmmişti.

Hükümetin planına göre ilk etapta elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi ve akabinde üretim tesislerinin özelleştirilmesi öngörüldüğü biliniyor. Diğer taraftan yine plana göre üretim sektöründeki önceliğin ise termik santrallerde olduğu kaydediliyor.

Hükümeetin bugüne kadar enerji sektörü ile ilgili icraatı şöyle;  Toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 200 MW olan Seyitömer, Kangal ve Hamitabad santrallerinin özelleştirilmesi tamamlanarak özel sektöre devredildi.. Daha sonra 1.980 MW kurulu güce sahip Kemerköy-Yeniköy, Çataşağzı ve Yatağan’ın özelleştirme ihaleleri tamamlandı ve onay sürecini başladı.

Diğer taraftan termik santral ile ilgili yol haritası da belirlenmiş vaziyette. Buna göre toplam kapasitesi 1.500 MW olan Tunçbilek, Orhaneli ve Soma termik santrallerinin özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Yine biliyoruz ki bu üretim özelleştirmelerine yabancıların da büyük ilgisi mevcut  ve de hükümet yetkililerinin belirttiğine göre bu işleerden hem devlet hem vatandaş hem de özelleştirilen şirketi devralan özel sektör kazanacak.  Yine yetkililerin ifade ettiğine göre diğer bir önemli konu da özelleştirilen şirketlerdeki çalışanlarınn haklarının korunuyor” olması.

Tabii bu iadeler göz önüne alındığında ülke yararına bir durum olduğu izlenimi alınıyor. Fakat diğer taraftan bu gelirlerin nerelere harcandığı konusu hiç de şeffaf olmadığından ve de tekrar üretime geri döndüğü konusunda bir işaret görülmediğinden bu açıdan bakıldığında aklı başında vatandaşın çok da umutlu olması için bir sebep bulmak zor oluyor doğrusu.

Yani, “İŞ BİLİR” kişilerin eline kalmış durumdayız tamamen. Allah onlara akıl fikir (ve de vicdan) versin ve vatandaşı da korusun diyelim

Editör

Like it? Share it!

Leave A Response